El Caire

Milers d'egipcis ocupen els carrers amb l'objectiu de derrocar Hosni Mubarak

Sisè dia de protestes a Egipte, on, per segon dia consecutiu, desenes de milers de manifestants han desafiat el toc de queda amb un únic objectiu: la caiguda de Hosni Mubarak. Al carrer hi ha un fort desplegament de l'exèrcit, que, de moment, no intervé per dissoldre les protestes. Mubarak veu, d'aquesta manera, com no ha tingut cap efecte la seva maniobra per formar un nou govern i rodejar-se de militars i d'homes de confiança. La revolta té un preu caríssim en vides: els incidents han fet un centenar de morts. Hi ha hagut fugues a diverses presons.

Actualitzat
La contestació al règim de Hosni Mubarak no para de créixer tot i les promeses de reforma del mandatari egipci, que per ara s'han concretat en el nomenament d'un nou vicepresident i primer ministre, tots dos militars i persones de confiança del president. Com ja va passar a Tunísia, un cop encesa la metxa de la revolta, els moviments del govern no serveixen per aturar la població. Els manifestants volen que Mubarak abandoni el poder i no en tenen prou amb una remodelació de l'executiu.

Milers de manifestants protesten al carrer sense lideratge. Han ignorat el toc de queda, que el govern havia ampliat des de les quatre, les tres hora de Catalunya, fins a les vuit del matí. Milers de persones es concentren a la plaça Tahrir del Caire, així com en altres localitats del país. La televisió egípcia i l'exèrcit han difós el missatge que qui no respectes el toc de queda estaria "en perill", però no ha servit de res.

La policia vigila alguns recintes estatals i és l'exèrcit el que s'ha desplegat pels carrers. No reprimeix les protestes, però s'assegura que no derivin en aldarulls. Els manifestants envolten tancs i soldats, que, de moment, no responen amb violència. De fet, el paper de l'exèrcit pot ser clau en el desenllaç de les revoltes. Fins ara s'ha mantingut al marge dels moviments polítics, però la seva opinió és vital en el futur del país.

Diversos edificis del Caire estan en flames i les forces de seguretat asseguren que el 60% de les comissaries del país han estat incendiades. Els presos han aprofitat la inestabilitat per amotinar-se. En tres presons dels país hi ha hagut revoltes internes. En dos casos han acabat en fugida. Al centre penitenciari d'Al-Fayum s'han escapat un centenar de reclusos. Al de Wadi Natroun la xifra de fugats s'eleva per sobre del miler.

Detencions massives i desenes de víctimes

La revolta ha causat 38 morts, segons les autoritats egípcies. Algunes fonts no oficials eleven aquesta xifra per sobre del centenar. Tot i les víctimes, els egipcis han perdut la por. Fins i tot s'han acostat al Parlament, custodiats per la policia, que els ha hagut de dispersar amb trets a l'aire. Un grup de manifestants han intentat accedir a la cambra, però els agents ho han evitat i hi ha hagut almenys tres morts. A Alexandria, un grup de persones s'han enfrontat també amb la policia i s'han sentit trets, i a Beni Suef un altre enfrontament hauria deixat dotze morts, segons testimonis dels fets.

Les protestes, inspirades en la revolta de Tunísia, van començar dimarts liderades i organitzades pels joves a través, sobretot, de les xarxes socials, com Facebook. Des de llavors el govern ha ordenat detencions massives: més d'un miler d'egipcis estan detinguts, alguns acusats de sedició. També s'han detingut set dirigents del principal partit opositor.

El premi Nobel de la Pau Mohamed el-Baradei, líder opositor que ha tornat al país arran de la revolta, ha estat posat en llibertat aquest dissabte després que la policia l'ha retingut durant unes quantes hores. El-Baradei es prepara per liderar la protesta i ha assegurat que cal que Mubarak marxi del poder, que es creï un govern de salvació i que es convoquin eleccions lliures.

Màxima atenció contra els saquejos

El temor dels saquejos i els robatoris és gran i alguns ciutadans del Caire i Alexandria s'han organitzat en patrulles urbanes d'unes deu persones per combatre el pillatge i la delinqüència. Als carrers no hi ha cap policia i els veïns volen protegir comerços i propietats. A Suez, on les protestes han estat més violentes, els ciutadans han demanat a l'exèrcit que garanteixi la seguretat.

També s'ha fet una cadena humana al voltant del Museu del Caire per protegir-lo de possibles atacs. La nit de dijous a divendres, un grup de persones van entrar al recinte i van provocar destrosses en algunes de les peces, entre elles dues mòmies, i sembla que algunes altres haurien estat robades. Per evitar fets semblants, els militars prohibeixen l'accés a les piràmides, un dels principals reclams turístics d'Egipte.

Internet, bloquejat

A banda de les detencions i les càrregues policials, el govern de Mubarak ha bloquejat l'accés a internet. Les comunicacions via mòbil també han estat tallades durant hores amb la intenció d'aturar les mobilitzacions ciutadanes però a hores d'ara ja s'han restablert.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut