El Caire

El president egipci, Hosni Mubarak, fa dimitir el seu govern i anuncia reformes

El president d'Egipte, Hosni Mubarak, ha fet efectiva la reforma del seu govern. L'executiu ha presentat la seva dimissió tal com va anunciar el mandatari en un discurs televisat. Ara Mubarak ha de designar un nou govern i anunciar reformes. El president egipci diu que està a favor de la llibertat de la gent, però també de la seguretat d'Egipte, i ha afegit que no permetrà el caos al país. En el seu missatge a la televisió, Mubarak ha promès noves mesures per a la democràcia al país. Tot i que les protestes, que van començar dimarts i s'han intensificat aquest divendres i dissabte, demanen la caiguda de Mubarak, el president no ha expressat cap intenció de deixar el poder.

Actualitzat
Egipte busca nou govern. El president d'Egipte, Hosni Mubarak, ha complert la seva paraula i ha demanat la dimissió de tot l'executiu, encapçalat per Ahmed Nazif. Els membres no s'hi han resistit després de les protestes que es viuen al carrer. Ara Mubarak ha de nomenar un nou executiu.

Mubarak va anunciar en un discurs televisat aquest divendres que emprendria reformes democratitzadores i canvis polítics, socials i econòmics que no ha concretat. A més a més, ha obert la porta al diàleg per buscar fórmules que millorin la situació de l'economia i l'atur al país.

La d'aquest divendres ha estat la primera intervenció pública de Mubarak des que el passat dimarts van començar al país unes protestes que s'han intensificat les últimes hores.

Mubarak no se'n va


Tot i que la demanda majoritària d'aquestes marxes és que Mubarak abandoni el poder, el president no ha mostrat cap intenció de deixar el càrrec. El president egipci ha dit que era conscient de les aspiracions de major democràcia del país, però ha afegit que "no es poden aconseguir per la violència sinó pel diàleg nacional".

En el seu missatge a la televisió, Mubarak ha defensat l'actuació de la policia per garantir la seguretat i ha demanat calma a una població que continua manifestant-se als carrers contra el règim. Mentrestant, l'exèrcit s'ha desplegat al país per intentar controlar la situació.

En les protestes d'aquest divendres al país han mort almenys una vintena de persones, segons han anunciat fonts mèdiques, i més d'un miler n'han resultat ferides. Internet i els telèfons mòbils han estat bloquejats.

Obama demana reformes

Poc després que aparegués per televisió el president egipci, Hosni Mubarak, també ho ha fet Barack Obama. El president dels Estats Units ha instat Mubarak a complir les seves paraules i li ha demanat reformes socials, polítiques i econòmiques. A més a més, ha demanat que es freni la violència contra les manifestacions pacífiques. Els dos mandataris havien parlat uns minuts abans per telèfon.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut