Què se sent quan es veu un eclipsi total de Sol?

L'eclipsi total de Sol d'aquest dilluns 8 d'abril s'espera que serà un dels més vistos de la història. Segons la NASA, s'estima que 31,6 milions de persones veuran amb els seus propis ulls com es fa de nit durant el dia, però no només això, sinó que experimentaran personalment les sensacions desconcertants que acompanyen un eclipsi.

Tot i que el satèl·lit meteorològic mostra molts núvols que sembla que faran la guitza a bona part dels qui el vulguin observar! La franja d'on serà visible passa justament per sota de la banda de núvols!

 

Viure personalment un eclipsi de Sol és una de les experiències més inquietants que es poden experimentar. En paraules d'Àngel Massallé, expresident de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, a Ràdio Sabadell, que fa anys que organitzen expedicions a cada un dels eclipsis totals de Sol, cal localitzar el millor punt per observar-lo:

"Per escollir el punt, mirem la trajectòria per on passa la totalitat de l'eclipsi i això acostuma a ser una franja molt estreta (d'uns 60 km d'ample, aproximadament). Per tant, si no estàs en aquesta franja, no veus l'eclipsi total; sinó que el veus com un eclipsi parcial."

El millor lloc per veure l'eclipsi

L'expedició sabadellenca ha triat Torreón, a l'estat de Durango, a Mèxic, el mateix lloc que ha triat la NASA per fer-ne la retransmissió en directe, ja que serà un dels punts on l'eclipsi tindrà una durada més llarga i on és menys probable que hi hagi nuvolositat.

Es podrà seguir en directe l'emissió de la NASA a partir de les 19.00 prement en AQUEST ENLLAÇ DE L'ECLIPSI

 

 

L'experiència personal de viure un eclipsi

Aquests fenòmens astronòmics han anat associats al llarg de la història a les desgràcies i a la mala sort, i de fet les sensacions que es tenen quan se'n viu un en persona ho expliquen. En farem ara una crònica:

Comença l'eclipsi

Avui en dia estem informats del moment exacte, hora, minut i segon, en la que s'aniran produint les diferents fases però abans, no tants anys enrere, l'eclipsi passava sense cap avís per bona part de la població.

Quan comença la fase parcial de l'eclipsi, el Sol va quedant progressivament cobert per la Lluna, amb la qual cosa la radiació que arriba del Sol va disminuint. La sensació és que fa sol, però a la pell es nota una fredor que costa d'explicar, i també una davallada de la temperatura. Si és un dia assolellat i es mira cap al Sol per buscar-ne l'explicació en forma de núvols que el tapen, no n'hi ha, ni tampoc s'aprecia encara, sense ulleres especials per veure eclipsis, que ha començat la fase de parcialitat.

NASA

Senyals estranys a terra

Més avançada la fase de parcialitat, quan el Sol ja es pot veure com una Lluna minvant, la sensació de fred a la pell augmenta considerablement i quan es mira a terra es veuen ombres en formes de llunes a tot arreu.

 

Els animals comencen a posar-se nerviosos, si hi ha gossos comencen a bordar sense motiu aparent. Fins i tot avui en dia, quan ja sabem el que ha de passar en cada moment, la sensació de desconcert, com si alguna cosa important hagués de passar, no es pot defugir.

 

Arribada de l'ombra

Un eclipsi és, en realitat, el pas de l'ombra de la Lluna sobre la Terra, aquesta ombra corre sobre la superfície terrestre som si fos l'ombra de la nostra mà, però a una velocitat moltes vegades superior. La velocitat de l'ombra de la Lluna sobre el terra, durant un eclipsi total, pot arribar als 1.800 km/h a l'equador i els gairebé 8.000 km/h a les zones polars, això explica també les diferents durades de la fase total de l'eclipsi.

Vista de l'ombra d'un eclipsi total de Sol des de l'Estació Espacial Internacional

Malgrat aquesta velocitat, es pot veure arribar la foscor abans que es faci definitivament de nit. És una mena de posta de Sol molt accelerada. Les persones que han experimentat un eclipsi total de Sol en algun indret molt pla, com un desert o a l'oceà, han experimentat amb més intensitat la visió de l'arribada de l'ombra, una arribada que també es veu amb molta claredat des d'un avió.

Jay Pasachoff / Williams College Eclipse Expeditio

Les perles de Baily

De sobte es fa de nit!

De forma immediata els ocells deixen de volar i es posen als arbres i fins i tot a terra, els gossos segueixen bordant i quan mires el cel s'hi veuen les estrelles!

El sol es veu com un petit punt negre al cel envoltat d'una mena d'aurèola lluminosa. En aquest moment és extremadament perillós mirar l'eclipsi, perquè la llum no molesta gens ni mica i no ens obliga a tancar els ulls, però la radiació continua arribant fins a la retina i ens pot deixar cecs completament si mantenim la mirada en el Sol. Avui en dia la gran majoria coneixem aquest perill i quan mirem un eclipsi ho fem protegits per unes ulleres especials que ens protegeixen (NO ES POT MIRAR UN ECLIPSI AMB ULLERES DE SOL NORMALS).

Temps enrere, quan no se sabia dels perills de mirar els eclipsis, moltes persones miraven el cel i el Sol eclipsat molta estona, esperant que tornés la llum, però no arribaven a veure-la perquè es tornaven cecs. Per això es diu que els eclipsis totals de Sol porten desgràcies, portaven ceguera i misèria a moltes cases.

Just abans de la totalitat i just després, quan està a punt de tornar la llum i desaparèixer la nit, es veuen unes perles de llum al voltant del Sol quan els primers raigs de llum solar passen entre les muntanyes de la Lluna, són les Perles de Baily.

Aquesta és la seqüència completa d'un eclipsi total de Sol.

Es tracta d'una de les experiències més fascinants que es pot viure i no té res a veure amb les observacions que s'hagin fet d'algun eclipsi parcial, ni tan sols anular.

La pròxima oportunitat de viure-ho en persona a Catalunya serà el 12 d'agost del 2026 a última hora de la tarda. És una cita amb una experiència que no s'ha de deixar passar!

 

 

Anar al contingut