Albada a Badalona (Susanna Cazorla)

Catalunya registra la nit tropical més primerenca

Ha estat a Margalef, al Priorat

RedaccióActualitzat

La pujada de temperatura de les últimes hores no només s'ha notat amb els valors màxims mesurats dissabte en diversos punts del país: també ha deixat dades significatives en les temperatures mínimes. Com a rècord, s'ha registrat la nit tropical més primerenca en una de les estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya: ha estat a Margalef, amb una mínima de 21,6 ºC.

 

 

Aquest mapa representa alguns dels valors destacats de la jornada, amb molts registres a prop, per amunt i per avall, dels 15 ºC. Els casos més extrems, a banda de Margalef, han estat els 19,8 ºC de la Pobla de Cérvoles o els 19,7 ºC de Cabacés, dues estacions de l'AEMET. A Ulldemolins, la mínima ha estat de 18,8 ºC (XEMA). També s'han registrat 18,3 ºC a l'Ametlla del Vallès, o 18,2 ºC a Balaguer, de la xarxa Meteoclimatic.

Temperatura mínima del diumenge 7 d'abril (Diverses fonts)

També és significatiu que no ha glaçat enlloc. La temperatura mínima més baixa ha estat a la Pica d'Estats, a més de 3.000 metres d'alçada, on el mercuri ha baixat fins als 0,6 ºC. Aquí teniu un mapa més complet, amb més dades repartides per tot el país, i les dues temperatures extremes diferenciades.

Mapa de mínima del diumenge 7 d'abril (3Cat/diverses fonts)

Nit tòrrida a les Balears

Però on la irrupció càlida ha agafat de ple ha estat a les illes Balears, amb unes temperatures que, fins i tot, han estat tòrrides a la serra de Tramuntana, tal com destacava l'Agència Estatal de Meteorologia.

 

 

Compte perquè, la pròxima matinada, la isoterma dels 20 a 22 ºC a uns 1.500 metres estarà situada sobre la vertical de les illes. L'AEMET també reporta temperatures mínimes provisionals tropicals, sobretot a les comarques d'Alacant. En el cas de la capital alacantina, si es confirmessin els 19,1 ºC, seria força excepcional. En un segle i mig, la temperatura nocturna només ha passat dels 19 ºC en 5 ocasions en un mes d'abril, i mai en una data tan primerenca.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut