Cap de setmana d'estiu i rècords de calor a dojo, fulminant en el cas de l'Observatori Fabra amb 29ºC

Dos dies seguits arribant a una temperatura més pròpia de juny o juliol

Dani RamírezActualitzat

Aquest diumenge poc després de les dues del migdia el termòmetre superava els 28,0º a l'Observatori Fabra (RACAB) de Collserola, Barcelona. I es batia el rècord de calor superat l'any passat, (de 27,5ºC). I poc més de tres hores va estar per sobre d'aquest llistó, amb una punta provisional de 29,1ºC (16.32 h) i finalment a les 7 de la tarda es va verificar la dada i rectificar a 29,4ºC, fet que que establia un nou rècord el mes d'abril en 111 anys de dades a la falda del Tibidabo (cota 411 m d'altitud).

Imatge de l'Observatori Fabra, de la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona.
 

 

Una dada històrica i que s'ha donat a 14 d'abril, encara més meritòria per trobar-nos a la primera quinzena del mes. Una altra dada sorprenent: 23ºC de temperatura mitjana diària, provisional fins a les 19 h, concretament de 22,8ºC al Fabra, un valor típic de finals juny.  Aquest diumenge ho reportava així Alfons Puertas, observador del Fabra:

 

Arreu del país l'ambient d'estiu ha estat el clar protagonista del cap de setmana. Molts valors propers o per sobre de la barrera dels 30ºC, destacant els 32,4ºC de Roquetes (Baix Ebre), si bé queda lluny del rècord històric d'abril, que fou de 33,9º el 21 d'abril del 1945. Dissabte ja venien de 32,8º, realment excepcional encadenar dos dies a més de 30 graus, quan la mitjana de les màximes a Roquetes és de quasi 22 graus.

 

 

En el cas de la ciutat de Lleida tant dissabte 13 com diumenge dia 14 s'han superat (dos dies consecutius) els 30,0ºC, un fet que només havia passat sis vegades des del 1940. La mitjana de les màximes a Lleida és de 20,7ºC en la sèrie recent de 30 anys, però cal advertir que en els darrers 3 anys l'abril ha fet mitjanes de 24 a 25ºC, amb una clara tendència a pujar.

Així ho explicava dissabte l'observador meteorològic de l'Aemet a Lleida Armando Álvarez:

 

Un desglaç molt consumat per sota dels 2.400 metres d'altitud

Estar a més de 10 graus del que seria "normal" dos dies seguits ha calat fondo a la capa de neu del Pirineu, la que queda per sobre dels 2.000 o 2.200 metres. La fusió ha estat ràpida i des del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici l'estampa recorda més finals de maig o principis de juny.

Ja no hi queda glaç, a bona part de l'estany de Sant Maurici, sota els Encantats

El desglaç accelerat d'aquest any també s'ha notat en una rellevant pujada de les reserves d'aigua les darreres cinc setmanes a les conques de l'Ebre i Segre (ara estan al 51%, 953 hm3 acumulats) i amb menys incidència a les conques internes (ara prop del 18% amb 125 hm3 de reserva). Això seria un fet positiu a curt termini, però arribaríem a les portes de l'estiu ja sense neu a les cotes més altes del Pirineu i, per tant, haurem exhaurit un rebost d'aigua en forma de neu molt més aviat del normal (uns dos mesos abans).

 

Per destensar totes aquestes calorades i algunes males notícies, mostrem ara unes imatges lúdiques de Masella, on ahir van celebrar una baixada en banyador per acomiadar la temporada de neu, tan dolenta a bona part del Pirineu:

Masella aquest diumenge, practicant l'esquí en versió estiuenca (Foto: Ramon Boter)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut