64.000 tones de pols sahariana sobre Catalunya, l'equivalent a més de 2.200 camions banyera plens de pols

Néstor GómezActualitzat

Tercer dia amb el cel terrós sobre Catalunya. La intrusió de pols sahariana a causa dels vents de sud provocada per la borrasca atlàntica ha fet que tinguem el cel amb aquesta tonalitat ben singular, de color terrós; una pols sahariana formada majoritària per elements minerals com el quars, la calcita, l'argila i llims.

Pols en suspensió a Roses (Mercedes Creus)

Per què arriba la pols sahariana?

Tot rau en la ubicació concreta d'una pertorbació. Els vents de les pertorbacions giren en sentit antihorari, cosa que implica que davant la pertorbació els vents bufin de component sud. És d'aquesta manera que, amb la borrasca situada a l'oest de Galícia, sobre l'atlàntic, una injecció de vent del sud procedent del desert del Sàhara penetri fins a la península Ibèrica i més enllà, en el cas dels darrers dies fins a Dinamarca. Les partícules de sorra i pols viatgen per les capes baixes de la troposfera, per sota dels 4.000 metres, cap a casa nostra i el centre continental. La pluja de fang pot arribar fins a les illes Britàniques.

Pols en suspensió a Portainé (Cristian Monzón)

Tenim tanta pols a sobre com la que carregarien 2.200 camions banyera de 28 tones cadascun

Aquesta passada mitjanit hem arribat a un màxim de concentració de pols sahariana de 2,6 gr/m², una quantitat molt elevada per a les nostres contrades però no pas excepcional. Per fer més comprensible aquesta data i la transformem a camions de tipus banyera de 28 tones cadascun, resulta que amb 2 gr/m² sobre tota la superfície de Catalunya podríem carregar un total de 2.285 camions.

Quan marxarà aquesta pols sahariana?

La pols en suspensió marxarà aquesta propera nit de manera radical davant el pas d'un sistema frontal atlàntic que escombrarà el cel de tot el país i el netejarà. Dimarts tornarem a veure el cel ben blau.

Aquí teniu un recull d'imatges de cel terrós.

Pols en suspensió a Manresa (Josep Casafont)
Pols en suspensió a Cardona (Montse Canal)
Pols en suspensió a Calldetenes (Ramon Vila)
Pols en suspensió a Begur (Manel Cruz)
Pols en suspensió a Arenys de Munt (Montse Morao)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut