Veneçuela posa en circulació una nova moneda per frenar la inflació

Confusió total al país pel nou paquet de mesures econòmiques de Maduro

Actualitzat

Carrers buits i comerços tancats. Així s'ha viscut a Veneçuela l'entrada en vigor dels nous bitllets aquest dilluns, decretat dia no laborable per facilitar la reconversió.

S'anomenen "bolívars sobirans" i han de substituir els antics bolívars. Són bitllets de 2, de 5, de 10, de 20, de 50... Fins a 500 bolívars, amb cinc zeros menys que els vàlids fins ara.

L'objectiu de la devaluació de la moneda és combatre la galopant inflació d'aquest país, que el Fons Monetari Internacional estima que serà d'un milió aquest any.

Al cap de setmana, al carrer i als mercats ja hi regnaven la confusió i el nerviosisme. Un resident de Caracas, Heladio Bastiada, remarca la poca informació sobre la nova mesura econòmica que el govern els ha proporcionat:

"La gent estarà confusa. No hi ha fitxes que expliquin com convertir la moneda nova a la vella. La gent ha de fer comptes dividint-ho tot per 10.000. Si et diuen que això costa cinc bolívars, has de treure la calculadora. Quant són cinc bolívars? Són 500.000 o 5 milions? El govern ho ha d'explicar millor."

Bitllets bolívars sobirans (EFE)

 

El nou paquet de mesures també és confús per al resident de Caracas Ángel Arias:

"Automàticament la gent està confusa. No sap, no sap... O no sabem. No sé on arribarem."

La venedora Daneyris Tovar creu que l'adaptació a la nova moneda és molt difícil:

"Hi ha persones que amb prou feines s'estan adaptant al nou bitllet, i ara aquest canvi, traient-li els zeros... És una bogeria."

Èxode veneçolà: més de dos milions han fugit

Tot i l'anunci de la devaluació de la moneda, l'èxode de veneçolans continua. Més de dos milions han marxat, fugint de la greu crisi econòmica, política i social que viu el país.

Els països fronterers no estan disposats a acollir-los, i per això molts intenten sortir del país a peu. Esperen que així no els detectin els funcionaris d'immigració.

A la frontera del Brasil, a Pacaraima, va esclatar un brot xenòfob. Dos campaments de veneçolans van ser incendiats aquest dissabte.
 

Una migrant veneçolana, amb les pertinences cremades a Pacaraima (Reuters)

 

Les autoritats de Roraima, l'estat on es troba el municipi de Pacaraima, han demanat al Suprem que es prohibeixi l'entrada de ciutadans veneçolans al Brasil, després de l'atac als campaments. Però el ministre de Seguretat Institucional de la Presidència del Brasil, Sergio Etchegoyen, ha dit que això és "impensable" i que seria "il·legal".

Pacaraima és la principal porta d'entrada dels 50.000 veneçolans que en l'últim any i mig han arribat al Brasil per refer les seves vides. Molts viuen a Boa Vista, on es concentren la majoria de centres d'acollida, sovint en condicions precàries.

Tot i això, l'èxode veneçolà afecta més altres països com Colòmbia i el Perú. De fet, la meitat dels que van arribar al Brasil el 2017 no s'hi han quedat, segons el govern del país.
 

Migrants veneçolans a Tulcan, Equador (Reuters)

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut