El preu del bolívar (Reuters)
El preu del bolívar (Reuters)

Les fotografies que retraten la superinflació a Veneçuela que empobreix la població

RedaccióActualitzat

T'imagines anar a comprar un rotllo de paper de vàter i que hi hagi més paper en els bitllets que calen per comprar-lo? És el que està passant a Veneçuela, on la inflació està desbocada. Sis milions de bolívars són menys d'un euro, al canvi.

El Fons Monetari Internacional calcula que arribarà la inflació arribarà al milió per cent aquest 2018. Explicat planerament: els bitllets han perdut el valor. La millor manera de veure-ho és una sèrie de fotografies del fotoperiodista de Reuters Carlos Garcia Rawlins. Això és el que costa un pollastre a Veneçuela:

 

 

Són 14.600.000 bolivars per comprar un pollastre de dos quilos i mig, l'equivalent d'uns dos euros.

La falta de metàl·lic és tan gran que al mercat negre es paguen els bitllets al triple del seu valor real, i als mercats alguns productes costen una tercera part si es paguen en efectiu.

Els tomàquets valen, literalment, el seu pes en bolivars. 5.000.000 de bolívars:

 

 

La llista segueix amb un quilo de carn a 9,5 milions de bolivars, un paquet de pasta a 2,5 milions, una pastilla se sabó a 3,5 milions, el mateix preu que un paquet de tampons.

 

 

 

 

 

I el paper de vàter, 2,6 milions:

 

 

Dilluns es trauran cinc zeros al bolívar. Sortiran nous bitllets i es retiraran de la circulació els més petits dels que es fan servir ara. Els experts asseguren, però, que la situació és tan greu que de poc servirà.

 

Almoines amb datàfon

La falta de moneda ha provocat situacions tan inversemblants com la d'una església de Caracas que, per poder recollir almoines, ha aconseguit que els caps de setmana els deixin un datàfon, o punt de venda, com són coneguts popularment.

Abans de la benedicció, el pare Alirio recorda als feligresos que poden fer les donacions amb targeta a la sagristia. Però molts no poden aportar res perquè amb un salari mínim equivalent a poc més d'un euro no poden passar ni de lluny el mes, ni amb l'ajuda del bo d'alimentació.

En altres esglésies de barris acomodats, els feligresos fan transferències bancàries i dipositen el comprovant de l'operació a la safata. Voldrien un datàfon, però els bancs ja no en tenen i algunes empreses els venen a preus prohibitius.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut