Madrid

Unes matrícules impossibles permeten a la policia localitzar i detenir Txeroki

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat que "l'element clau" que ha permès detenir el presumpte cap de l'aparell militar d'ETA, Garikoitz Aspiazu, àlies "Txeroki", ha estat la matrícula del seu Peugeot 207. El titular de l'Interior ha confirmat que les plaques del seu vehicle no només eren falses, sinó que el seu format "és impossible" perquè "corresponen a un altre temps". Rubalcaba ha explicat, a més, que la policia francesa està investigant tot el material decomissat al pis de Cauteres, on l'han arrestat. Entre aquest material hi ha dues pistoles, dos ordinadors portàtils, documentació francesa, anglesa i espanyola falsa i una perruca. El ministre ha assegurat que Txeroki era "el primer objectiu" del seu ministeri.

Actualitzat
Rubalcaba ha destacat la importància de la detenció perquè tot apunta que Txeroki és el presumpte responsable dels comandos d'ETA i la persona que suposadament n'ordenava tots els atemptats. De fet, l'Audiència Nacional té obertes 22 diligències contra Txeroki, com l'assassinat del jutge José María Lidón l'any 2001 i el dels guàrdies civils de Capbreton, Fernando Trapero i Raúl Centeno. 

El ministre de l'Interior ha explicat que els equips d'investigació hispanofrancesos constituïts al gener passat per lluitar contra ETA tenien com a missió seguir el rastre dels vehicles robats a França. Fa setmanes en van localitzar un, un Peugeot 207 amb matrícules falses. Seguir-lo els va conduir al pis de Cauteres on aquest dilluns la policia ha detingut Txeroki i la seva companya Leire López, membre legal d'ETA. Segons ha explicat Rubalcaba, les plaques no només eren falses, sinó que eren "impossibles", perquè "corresponen a un altre temps". Pel titular de l'Interior aquest element és important perquè "indica la situació en la qual es troba ETA".

Rubalcaba també ha insinuat que una altra pista clau l'haurien trobat en correus electrònics enviats des d'ordinadors de cibercafès. El titular de l'Interior ha afirmat que "per a ningú és un secret que ETA fa servir cibercafès i per a ningú és un secret que les forces de Seguretat ho saben i ho investiguen".

Extradició

A Txeroki i Leire López els traslladaran a París, on hauran de declarar davant el tribunal de la capital francesa encarregat dels afers de terrorisme. Rubalcaba no ha descartat el lliurament temporal dels dos presumptes etarres a l'estat espanyol, però ha recordat que tenen causes pendents a França. La ministra francesa d'Interior, Michèle Alliot-Marie, s'ha manifestat en el mateix sentit. Primer hauran de respondre dels delictes comesos en territori francès i després "molt probablement, seran lliurants a la justícia espanyola".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut