Madonna, Bono i la reina d'Anglaterra (Reuters)
Madonna, Bono i la reina d'Anglaterra (Reuters)

Una nova investigació vincula més de cent personalitats amb societats "offshore"

L'ICIJ ha publicat més de 13 milions de documents de dos despatxos d'advocats de les Bermudes i Singapur que provarien les estretes relacions entre Trump i Putin

Actualitzat

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, l'ICIJ, ha publicat aquest diumenge al vespre més de 13 milions de documents de dos despatxos d'advocats de les Bermudes i Singapur especialitzats en societats "offshore", empreses pantalla habitualment usades per evadir impostos. Els documents fets públics són d'un període de 66 anys, entre el 1950 i el 2016.

A l'anàlisi dels documents, que s'han anomenat Paradise Papers, i que s'assegura que són més rellevants que els papers de Panamà, filtrats també per l'ICIJ fa un any i mig, hi apareixen noms i operacions que provarien les relacions entre l'administració Trump i la del president de Rússia, Vladímir Putin.

És el cas del secretari de Comerç dels Estats Units nomenat per Donald Trump, Wilbur Ross, que seria accionista de l'empresa Navigator Holdings, una naviliera que ofereix serveis de transport marítim de manera regular a empreses del gendre de Putin i altres oligarques russos sancionats pels EUA.

 

També hi apareix el mateix gendre de Trump, Jared Kusher, que hauria rebut una inversió de 850.000 dòlars per part d'un fons alimentat per un banc públic rus. Un altre personatge molt pròxim a Trump usuari de les societats pantalla o "offshore" revelades per la filtració és el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson.

 

 

Altres noms coneguts als papers són la reina d'Anglaterra, el líder d'U2, Bono, la cantant Madonna o l'excanceller alemany Gerard Schröder. Bono hauria estat accionista entre el 2006 i el 2014 d'una societat registrada a Malta, mentre Madonna ho hauria estat d'una companyia de les Bermudes que hauria estat activa entre el 1997 i el 2013.

Pel que fa a Espanya s'han conegut dos noms: el del músic José María Cano, exintegrant de Mecano, i l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha negat saber-ne res. El ICIJ ha anunciat que els casos de presumpta evasió d'impostos fet públics aquest diumenge són només la primera tongada d'una sèrie de revelacions que els seus mitjans associats aniran dosificant durant aquesta setmana.

Els papers de Panamà posen al descobert fortunes ocultes de centenars de personalitats

 

 

Isabel II, amb diners a les Caiman i les Bermudes

En el cas de la reina d'Anglaterra, Isabel II, tindria més d'11 milions d'euros a dos paradisos fiscals, les illes Caiman i a les Bermudes, a través de diverses empreses del Ducat de Lancaster. Un portaveu d'aquest ducat va assegurar que té menys d'un 1% dels seus valors fora del Regne Unit.

El líder laborista Jeremy Corbyn ha criticat a Twitter que "hi ha una norma per als super-rics i una altra per a la resta" a l'hora de pagar impostos:

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut