Una despesa de 6.150 euros, el detonant de l'amenaça de tallar el FLA per l'1-O

El BOE ja publica l'ordre del govern espanyol que preveu en cas d'incompliment "la suspensió del finançament corresponent" i "exigència de responsabilitat penal"

RedaccióActualitzat

Les noves mesures de control financer imposades per govern espanyol a la Generalitat estan motivades per una despesa de poc més de 6.000 euros que La Moncloa considera que no està justificada. Hisenda va requerir al govern català explicacions abans d'amenaçar divendres de tallar l'aixeta del FLA.

El secretari d'estat d'Hisenda va enviar un requeriment a la interventora general del govern perquè justifiqués la despesa de 6.150 euros del capítol de gestió i seguiment de processos electorals que el govern espanyol sospita que anaven destinats al referèndum.

La Generalitat explica que de moment només ha rebut la notificació per correu electrònic. I fonts de la vicepresidència asseguren que és anòmal i una sorpresa majúscula que l'Estat no s'adreci al responsable polític i, en canvi, ho faci a un treballador o funcionari. 

A la carta concreta que a l'últim certificat mensual de control economicofinancer que la Generalitat ha enviat per poder accedir als diners del FLA s'hi reconeixien obligacions al programa "132. Organització, gestió i seguiment de processos electorals" per import de 19.370 euros i es registraven autoritzacions i disposicions de despesa per 25.520 euros, 6.150 més.

 

Fonts del Departament d'Economia han explicat que la diferència respon a "moviments normals de pressupostos".

El secretari d'Estat donava 48 hores per aclarir a la interventora aquest requeriment fet per carta abans d'adoptar mesures. En no arribar cap resposta, el govern espanyol va adoptar la decisió de condicionar el Fons de Liquiditat a la Generalitat.

La mesura ha encès tots els llums d'alarma. Esquerra i el PDeCAt han demanat la compareixença del ministre Montoro i En Comú Podem, el PSOE i el PSC també s'han desmarcat de la mesura.

Publicat al BOE

L'acord adoptat pel Consell de Ministres de condicionar el FLA a la despesa de l'1-O ja està publicada al Butlletí Oficial de l'Estat.

El text concreta que cada dimecres la Generalitat haurà d'enviar la informació dels seus comptes al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública. Fins ara era cada mes.

 

En el primer certificat s'hauran de detallar les despeses entre el 17 i el 23 de juliol. Addicionalment, el govern haurà de remetre un certificat sobre despeses dels primers sis mesos de l'any el 9 d'agost.

El text que publica el BOE també avisa que si es troben incompliments en els certificats setmanals rebuts, el govern espanyol podrà suspendre el FLA i emprendre accions legals -i penals, arribat el cas- contra els alts càrrecs i funcionaris de la Generalitat responsables d'enviar els certificats al ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut