El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo
Madrid

La Moncloa suspendrà el FLA a Catalunya si no certifica setmanalment que no gasta diners per a l'1-O

El govern espanyol torna a amenaçar la Generalitat de tallar el crèdit si detecta que gasta diners en el referèndum, en el que qualifica d'"acció preventiva"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol suspendrà el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic a Catalunya si la Generalitat no certifica setmanalment que no gasta diners per al referèndum de l'1 d'octubre. Així ho ha anunciat el portaveu de l'executiu en la roda de premsa posterior al consell de govern, Íñigo Méndez de Vigo, en un gest que ha qualificat com a "acció preventiva".

Si detecta despeses relacionades amb el referèndum, l'executiu de Madrid adverteix que tallarà l'aixeta del FLA, els crèdits estatals que garanteixen que el govern Puigdemont pagui despeses del dia a dia com als proveïdors, i que aquest 2017 són de 3.600 milions d'euros. Però el cert és que no és la primera vegada què passa. El novembre del 2015, el ministre Montoro ja va condicionar el pagament del FLA a no destinar ni un cèntim d'euro al procés d'independència.

La Generalitat demana més de 7.000 milions del FLA del 2017

Fonts de la Conselleria d'Economia recorden que ara el govern espanyol ja els obliga a informar periòdicament de les despeses corrents de tota la Generalitat; això sí, fins ara aquests certificats s'havien de transmetre mensualment. Ara, els interventors de les conselleries hauran de facilitar la informació cada setmana. Des de la conselleria asseguren que es tracta d'un "gest propagandístic" per part del govern de Mariano Rajoy. Un gest que, això sí, fa incrementar la pressió sobre els funcionaris de la Generalitat per complir amb els tràmits en el termini exigit.

Aragonès: "propaganda i amenaça"

Pere Aragonès, secretari d'Economia de la Generalitat, ha assegurat al "Catalunya Migdia", de Catalunya Ràdio, que la mesura del govern espanyol és discriminatòria, busca col·lapsar administrativament la Generalitat i estendre la por i l'amenaça. Tot i així, ha assegurat que la Generalitat continuarà pagant els serveis als seus proveïdors.

El secretari d'Economia ha qualificat la decisió de "gest propagandístic" i d'intentar "estendre la campanya de la por". Aragonès ha acusat el govern espanyol d'estar "amenaçant els proveïdors, els funcionaris i els serveis públics".

Aragonès, però, està segur que l'executiu que lidera Mariano Rajoy no posarà en perill els pagaments als proveïdors provinents del FLA, perquè creu que "si tallen l'aixeta a Catalunya, ells s'embussen".

Compareixença de Montoro

PDeCAT i ERC han demanat la compareixença del ministre d'Hisenda per l'anunci de "condicionar el FLA amb el referèndum". El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, ho ha considerat "una prova més" que l'autogovern català està "segrestat" pel govern de l'Estat i que Catalunya no té "cap tipus d'autonomia".

La senadora d'ERC Ester Capella ha lamentat que l'executiu espanyol "només sap atiar la por" per dissuadir la ciutadania de Catalunya de "decidir lliurement" el seu futur en el referèndum de l'1 d'octubre. Cleries també ha reclamat que Montoro doni explicacions pel que considera "una amenaça injusta i deslleial amb Catalunya".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut