Hunan

Un dissident xinès cec que va participar a les protestes de Tiananmen apareix penjat en un hospital

Li Wangyang va ser un dels primers activistes a favor dels drets dels treballadors xinesos i va participar a les protestes de la plaça de Tiananmen el 1989. La seva família dubta que s'hagi suïcidat. Les autoritats xineses s'han compromès a fer-li l'autòpsia.

RedaccióActualitzat
Li Wangyang, un dissident cec que va participar a les protestes de la plaça de Tiananmen el 1989, ha aparegut penjat en un hospital de Hunan, al sud del país, on es trobava sota custòdia policial. Familiars i amics posen en dubte el suïcidi. "No sé ccom pot haver-se suïcidat. Els últims dies estava normal", explicava el seu cunyat als mitjans de comunicació. Diversos advocats i amics del dissident mort van intentar anar a l'hospital per obtenir més informació, però van rebre ordres de no fer-ho.

Des de dilluns, coincidint amb el 23è aniversari de la matança de Tiananmen, se li havia triplicat la vigilància. Fins a deu policies el vigilaven a l'hospital.

Després de la seva mort, prop d'un milers de persones han firmat un document per demanar al govern xinès que faci l'autòpsia del cos de Li Wangyang. I és que els dubtes són molts. De fet, per internet circulen fotografies del dissident mort, quan el troba la seva família. Es veu Li Wangyang amb un llençol al coll que penja dels barrots d'una finestra. Els peus li toquen a terra.

Li Wangyang va ser un dels primers activistes a favor dels drets dels treballadors xinesos. Va fundar el 1989 la Unió Autònoma de Shaoyang, a Hunan, la seva província natal. També va participar a les protestes de la plaça de Tiananmen de Pequín el 1989. Per la seva participació en el Moviment Democràtic del 1989, va ser condemnat a 11 anys. A la presó va ser víctima de tortures que el van deixar cec i amb problemes d'oïda i per caminar.

Al 2001, ja en llibertat, el dissident va denunciar la falta de compensacions del govern xinès i de tractament mèdic després d'haver rebut tortures i vexacions, i va demanar ajuda a la comunitat internacional. Després d'aquestes protestes, les autoritats xineses el van condemnar a 10 anys més de presó per "incitar a la subversió de l'Estat".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut