Brussel·les

Ultimàtum europeu a Grècia per arribar a un acord a finals d'aquesta setmana

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea es reuniran de forma extraordinària diumenge vinent per decidir sobre un nou programa de rescat per a Grècia

Actualitzat

Ultimàtum dels líders europeus a Grècia. Després de la reunió de l'eurozona d'aquest dimarts en què Atenes no ha presentat cap proposta concreta, els seus socis europeus ja han marcat una línia vermella: d'aquesta setmana no passa que s'arribi a un acord. Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea es reuniran de forma extraordinària diumenge vinent per decidir sobre un nou programa de rescat per a Grècia. El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha anunciat la nova trobada sortint de la cimera de líders de l'eurozona d'aquest dimarts: "Espero que sigui la cimera decisiva, però la pilota és al camp grec; han de presentar propostes."

Aquesta cimera estarà precedida per una reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona aquest dissabte. Els líders de la zona euro han coincidit en la urgència per arribar a un acord i han avisat que no hi haurà més temps per negociar. "La data final és el final d'aquesta setmana", ha dit el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que també ha alertat que "la situació és molt greu i, lamentablement, no podem excloure el pitjor escenari: que no hi hagi acord".

Tsipras espera un acord "socialment just" a finals de setmana

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha promès que el seu govern continuarà lluitant per arribar a un acord amb els seus socis de l'eurozona que sigui "socialment just i econòmicament viable" i inclogui "la necessària discussió sobre la reducció del deute".

En la mateixa línia que el seu ministre d'Economia, Euclid Tsakalotos, el primer ministre grec ha dit que la trobada amb els seus socis s'ha desenvolupat en una "atmosfera positiva" i ha explicat que, en les pròximes hores, començarà "un procés que serà ràpid" amb "l'objectiu d'arribar a un acord a finals de setmana".

Tsipras ha assegurat que utilitzarà el resultat del referèndum de diumenge com una "arma contundent" per defensar les seves posicions.

Merkel no veu condicions per a un tercer rescat

També a la sortida del Consell Europeu, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que "encara no es donen les condicions" per iniciar les negociacions sobre un tercer programa d'ajuda a Grècia, i espera que el govern de Tsipras presenti "propostes detallades" abans del dijous.

Merkel també ha avisat que no preveu la possibilitat d'una quitança del deute grec, encara que s'ha mostrat a debatre més endavant la sostenibilitat d'aquest deute si Grècia compleix les seves obligacions. "No es farà cap quitança. Això és un programa de rescat de l'eurozona i no està permès", ha assenyalat la cancellera.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut