Estrasburg

Grècia no presenta cap proposta a l'Eurogrup i aquest dimecres demanarà el tercer rescat

Tsipras presentarà la petició formal de rescat perquè una nova reunió de l'Eurogrup, convocada al matí, pugui analitzar-la

Actualitzat

Finalment, aquest dimarts Grècia no ha demanat el tercer rescat. En la reunió de ministres de Finances de la zona euro, dos dies després del "no" en el referèndum, el nou ministre de Finances hel·lè, Euclid Tsakalotos, no ha fet cap proposta concreta per reprendre les negociacions, però s'espera que ho faci en les pròximes hores.

Grècia presentarà aquest dimecres la petició formal de tercer rescat perquè una nova reunió de l'Eurogrup, convocada al matí, pugui analitzar-la. Atenes diu que vol arribar a un acord perquè els bancs tornin a tenir liquiditat.

De fet, l'Eurogrup espera una petició "imminent" d'un tercer rescat per part del govern grec. És el que ha dit el ministre de Finances finlandès, Alexander Stubb, després de la reunió de l'Eurogrup. "Esperem una petició per a un programa del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) de manera imminent, en les pròximes hores o demà", en referència a aquest dimecres.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha convocat una nova reunió de l'Eurogrup aquest dimecres al matí, per discutir una petició de rescat que confien que arribarà "força aviat". Dijsselbloem ha apuntat que Atenes enviarà als països de la zona euro "una nova carta sol·licitant un suport del Mecanisme Europeu d'Estabilitat" (MEDE). A partir d'aquí, els ministres de Finances esperen "propostes de la part grega" per començar la negociació.

"El primer pas serà demanar a les institucions (BCE, Comissió Europea i FMI) avaluar la situació financera a Grècia, les necessitats de finançament, la sostenibilitat del deute i després tindrem un altre Eurogrup per decidir si comencem formalment les discussions sobre un possible programa."

Dijsselbloem ha explicat que intentaran anar "el més ràpid possible" i ha explicat que els països de l'eurozona "estan d'acord en termes generals" sobre el fet que "si hi ha un altre programa del MEDE haurà de ser un programa a mitjà termini per motius de credibilitat".

Atenes defensa una "millora" de l'última proposta

El govern grec ha posat sobre la taula la proposta del 30 de juny, l'última abans que el país entrés en fallida, "amb algunes millores", segons ha indicat una font governamental. És a dir, un acord de dos anys per a un tercer rescat i, en paral·lel, una reestructuració del deute. Una oferta que estaria molt allunyada de les exigències dels líders europeus, que demanen a Grècia una proposta amb mesures creïbles.

Aquesta proposta havia de servir per poder pagar 30.000 milions d'euros en interessos i capital del deute que arrossega el país. Grècia, però, hi posava algunes condicions, com ara deixar fora del programa l'FMI i començar a reestructurar el volum de deute pendent. L'Eurogrup, però, va rebutjar aquest pla.

En marxa la cimera per analitzar la crisi de Grècia

Els caps d'estat i de govern de la zona euro també s'han trobat per abordar la crisi grega. L'expectació és màxima per conèixer les propostes del govern grec després del resultat del referèndum. De fet, els líders europeus ja van dir després de la victòria del "no" que li tocava a Atenes moure fitxa.

Abans de la reunió, el cap de govern grec s'ha reunit amb la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande; i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Tsipras també ha parlat per telèfon amb el president dels Estats Units, Barack Obama, a qui ha explicat breument la proposta que presentarà aquest dimecres als creditors.

Tsipras, a Estrasburg

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, parlarà aquest dimecres davant del Parlament Europeu, a Estrasburg. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha confirmat a Twitter la presència de Tsipras en una sessió parlamentària que se centrarà en les negociacions entre Grècia i els creditors. Diversos europarlamentaris desitjaven sentir el primer ministre grec sobre aquesta qüestió, com han pogut fer aquest dimarts amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Crítiques europees a la falta de propostes "concretes"

L'absència d'una proposta grega no ha agradat gaire a alguns líders europeus. El primer ministre de Malta, el laborista Joseph Muscat, ha lamentat en un missatge a Twitter que la falta d'una proposta concreta "no ajuda" en la reunió dels caps d'estat i de govern d'aquest dimarts al vespre.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut