L'aeroport internacional de Damasc, en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons/Bangin)

Síria acusa Israel de bombardejar els aeroports de Damasc i Alep

Els mitjans oficials sirians parlen d'un "atac simultani" que ha deixat "fora de servei" les dues infraestructures

RedaccióActualitzat

Síria acusa Israel de bombardejar els aeroports de Damasc, la capital, i d'Alep, al nord del país. La televisió estatal siriana ha informat d'un atac simultani de "l'enemic israelià" contra les dues infraestructures que "ha danyat les pistes dels dos aeroports, deixant-los fora de servei".

El canal local Sham FM ha informat que la defensa aèria ha respost tots dos atacs. També que a Alep hauria causat danys materials, però no personals.

Des del Regne Unit, l'Observatori Sirià de Drets Humans ha confirmat que a les dues ciutats s'han sentit explosions per "atacs israelians dins del perímetre" dels aeroports.

Una font militar siriana citada per l'agència oficial SANA ha dit que el doble atac és "un intent desesperat de l'enemic israelià per desviar l'atenció dels crims que està cometent a Gaza i de les grans pèrdues que està patint a mans de la resistència palestina".

Ara per ara, Israel, que no acostuma a informar sobre els seus atacs a Síria, no ha fet cap declaració.


Objectius a Síria vinculats amb l'Iran

Aquesta no seria la primera vegada que Israel ataca aquests dos aeroports, que considera objectius a Síria relacionats amb l'Iran. Es tractaria, segons diverses fonts, de tallar la línia de subministrament del règim iranià cap al règim de Bashar al-Assad.

L'Iran, que dona suport a Al-Assad des de l'inici de la guerra civil a Síria, l'any 2011, ha anat guanyant influència en aquest país des d'aleshores.

De fet, l'atac als aeroports de Damasc i Alep s'han produït el dia abans que el ministre d'Exteriors de l'Iran, Hossein Amir-Abdollahian, tenia previst volar a Síria dins d'una gira regional que aquest dijous ha començat a l'Iraq i que també l'havia de dur fins al Liban. 

També després que el president iranià, Ebrahim Raïssi, i Bashar al-Assad mantinguessin una conversa telefònica. 

La frontera est, amb Síria, és un dels tres fronts actius que Israel té actualment, junt amb la frontera nord, amb el Líban, i la Franja de Gaza, al sud. Fonts de l'exèrcit israelià han explicat aquesta setmana que després de l'esclat de la guerra Hamas-Israel s'havien disparat coets cap a territori israelià des de Síria.

Dimecres, en la seva actualització diària, Jonathan Conricus, portaveu militar, ha admès que desconeixen si l'atac era obra de les forces sirianes, d'alguna milícia iraniana que opera al Golan, o de Hezbollah, l'organització xiïta libanesa acollida pel règim de Bashar al-Assad. 

En els últims anys, Israel ha fet diversos atacs en territori sirià contra objectius de Hezbollah.

ARXIVAT A:
SíriaIsraelGuerra Hamas-Israel
Anar al contingut