Una pancarta plena de missatges a favor de la pau a Colòmbia (Reuters)
Una pancarta plena de missatges a favor de la pau a Colòmbia (Reuters)

Santos prorroga l'alto el foc a Colòmbia fins al 31 d'octubre

El president colombià confia que hi hagi temps per renegociar l'acord de pau incloent-hi el punt de vista dels promotors del "no" que van guanyar el referèndum

RedaccióActualitzat

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha prorrogat l'alto el foc amb la guerrilla de les FARC fins al final del mes, davant la incertesa provocada pel "no" al referèndum de diumenge. D'aquesta manera, Santos vol guanyar temps per mirar de trobar el consens polític després de la derrota de la seva proposta d'acord de pau. 

En la mateixa línia, aquest dimecres es reunirà amb dos antecessors seus al càrrec que s'han convertit en els principals opositors als acords firmats amb les FARC, Álvaro Uribe i Andrés Pastrana. Santos vol evitar, així, que els acords de pau quedin en l'aire i es perdin tots els anys de negociació.

Un alto el foc "bilateral i definitiu" que s'acabava el 2 d'octubre

La pròrroga ha allargat una mesura decretada a l'agost i arribava només fins al dia del referèndum, i és una conseqüència lògica de la intenció de Santos d'incorporar els partidaris del "no" a un procés de pau del qual havien estat absents:

"Es tracta de nou de buscar els denominadors comuns, quines són les seves preocupacions, quines observacions fan, per veure si les podem introduir, a través del diàleg, en aquest gran acord nacional que ens permeti continuar en la recerca de la pau."

Aquest alto el foc és insistentment qualificat tant per les FARC com pel govern com a "bilateral i definitiu", a pesar que s'hagi d'anar renovant. Ho han tornat a fer els líders de la guerrilla, que han demanat als seus integrants que es moguin cap a "posicions segures per evitar provocacions", precisament per la caducitat de l'alto el foc des de diumenge.

Els líders de les FARC estan utilitzant els lemes "pau al carrer" i "la pau no s'atura", que han convertit en etiquetes a les xarxes socials. Alhora afirmen que els resultats del referèndum "no tenen cap efecte jurídic".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut