Bogotà

Santos negociarà la pau també amb l'ELN, la segona guerrilla més important de Colòmbia

Després de l'acord amb les FARC, el president colombià i recent Premi Nobel de la Pau començarà les converses amb l'Exèrcit d'Alliberament Nacional el 27 d'octubre a l'Equador

RedaccióActualitzat

El president colombià i recent premi Nobel de la Pau, Juan Manuel Santos, vol que el seu mandat sigui definitivament el mandat de la pau. Després de la patacada del referèndum, en què va guanyar el "no" als acords de pau amb les FARC, ha aconseguit tornar a agafar el rumb de l'acord sumant els partits del "no" a les converses. A més a més, ara ha pogut anunciar, tot just havent rebut la notícia de la concessió del Nobel, que el seu govern iniciarà formalment negociacions amb l'altra gran guerrilla de Colòmbia, l'ELN, l'Exèrcit d'Alliberament Nacional, després de dos anys de converses prèvies.

Des del passat mes de març i fins ara, el govern de Colòmbia i la guerrilla de l'ELN han mantingut les converses de cara a un procés de pau en secret. Era la fase exploratòria, el mateix full de ruta que es va seguir amb les FARC. Ara s'avança cap al que s'anomena la fase pública, diàlegs de pau que en aquest cas tindran lloc a partir del 27 d'octubre a la ciutat de Quito, la capital de l'Equador, també amb Noruega, Cuba, Brasil i Xile com a països que acompanyen les parts en aquest procés de negociacions.

Santos destacava els passos que s'estan donant aquests dies: "Cal aconseguir la pau que hem desitjat tant i per la qual hem lluitant tant. Que no se'ns escapi de les mans. Sortirà enfortida. I ara que avancem amb l'ELN ja serà completa. Serà una pau completa". El govern de Colòmbia ha posat com a condició per seguir negociant que la guerrilla alliberi els segrestats que té al seu poder, una xifra poc concreta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut