Cartagena de Indias

El govern colombià i les FARC firmen l'acord de pau després de mig segle de guerra

El líder rebel, Rodrigo Londoño, demana perdó pel mal causat i assegura que van a la política sense armes

RedaccióActualitzat

Dia històric a Colòmbia. La signatura de l'acord de pau entre el govern i la guerrilla de les FARC acaba amb 52 anys de conflicte, amb un balanç de 300.000 morts, 45.000 desapareguts i més de 6 milions de desplaçats. Aquesta matinada s'ha fet una cerimònia carregada de simbolisme i d'esperança a Cartagena de Indias, al Carib colombià. Hi havia 2.500 convidats i ha predominat el color blanc. El president del país, Juan Manuel Santos, i el líder de les FARC, Rodrigo Londoño, han subscrit el document. Santos ha destacat que el pacte és la manera d'expressar que estan cansats de la guerra, i el cap rebel ha assegurat que entren a la política sense armes. Comença d'aquesta manera un període de sis mesos durant el qual les FARC s'han de desmobilitzar i desarmar. Tot plegat queda condicionat a l'aprovació del referèndum de diumenge.

 

 

"Les bales han escrit el nostre passat. L'educació, el nostre futur". Aquesta és la inscripció en el "balígraf" (una bala convertida en un bolígraf) per segellar la pau. Un símbol que precisament entregava el president de Colòmbia al comandant en cap de les FARC, que ha afirmat: "Ofereixo sincerament perdó a totes les víctimes del conflicte per tot el dolor que hàgim pogut causar en aquesta guerra." "Com a cap d'estat de la pàtria que tots estimem, els dono la benvinguda a la democràcia", ha respost Santos.

Un bon ensurt s'ha endut el cap de la guerrilla de les FARC quan ha sentit un gran soroll provocat per un avió de l'exèrcit colombià sobrevolant a baixa alçada Cartagena de Indias. "Aquesta vegada venien a saludar la pau i no a descarregar bombes", ha dit Londoño.

Quatre anys de negociacions

Els acords de pau s'han negociat durant gairebé quatre anys amb la implicació també de la comunitat internacional i, de fet, ha estat molt nombrosa la presència de caps d'estat i de govern de molts països, sobretot de l'Amèrica Llatina. També hi han volgut ser presents 300 víctimes del conflicte armat.

El govern i guerrilla ja havien firmat una prèvia de l'acord de pau el 24 d'agost passat a l'Havana. Allà es va signar ja un acord de pau després de gairebé quatre anys de negociacions a Cuba. El 29 d'agost va entrar en vigor l'alto el foc a les FARC.

Després de la firma d'avui, el següent pas serà un referèndum. Si s'aprova, els guerrillers es començaran a incorporar a la vida civil i a deixar enrere una dura vida a la selva. Els menors de quinze anys seran els primers i passaran a la tutela d'Unicef per seguir un procés de reintegració a la societat.

En total, uns 7.500 homes i dones de les FARC deixaran les armes. Segons els experts, és un dels acords de pau més sòlids de la història recent.

Cobreix un ampli ventall de temes, des de la reforma estructural del camp fins a la justícia pels guerrillers. Aquest és el punt més polèmic, perquè un ampli sector de la societat, encapçalat per l'expresident Uribe, considera que s'ha donat impunitat a les FARC.

La Unió Europea ha anunciat que traurà les FARC de la llista de grups terroristes. Els Estats Units ho revisaran en funció dels esdeveniments.

Celebració a Barcelona amb una flashmob

Colombians residents a Barcelona s'han afegit a les celebracions d'arreu del món per la firma dels acords de pau. Vestits de blanc, han ideat una flashmob als Jardinets de Gràcia de Barcelona que ha acabat amb l'enlairament de 52 globus.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut