Sanna Marin es va fer coneguda per la seva joventut, però també per la seva gestió de la covid
Sanna Marin es va fer coneguda per la seva joventut, però també per la seva gestió de la covid (Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Sanna Marin perd les eleccions a Finlàndia davant els conservadors i l'extrema dreta

La primera ministra finlandesa ha felicitat el seu rival, Petteri Orpo, del partit conservador Kokoomus, a qui ha allargat la mà per formar govern

RedaccióActualitzat

La coneguda política finlandesa Sanna Marin, la primera ministra més jove d'Europa, ha perdut les eleccions. El seu partit, els socialdemòcrates, han quedat per darrere dels conservadors Kokoomus.

Marin ha admès la derrota i ha felicitat el seu rival, Petteri Orpo, a qui ha allargat la mà per formar govern.

El candidat conservador podria acabar formant una coalició amb Marin, tot i que les negociacions per formar un nou govern es preveuen complicades.

Orpo ha celebrat els resultats prometent un canvi al capdavant del país: "Crec que el poble finlandès vol un canvi i ara obriré negociacions amb tots els partits."


De primera a tercera força

Els conservadors d'Orpo han obtingut el 20,8% dels vots i 48 escons, i superen el partit d'extrema dreta Veritables Finlandesos, que aconsegueix el 20,1% i 46 escons.

Petteri Orpo, cap dels conservadors, haurà de pactar per governar
Petteri Orpo, cap dels conservadors, haurà de pactar per governar (Lehtikuva/Emmi Korhonen)

El Partit Socialdemòcrata (SDP) passa de ser el grup polític més gran de Finlàndia a la tercera posició, malgrat millorar 2,2 punts i obtenir un 19,9% dels vots. Marin es queda amb 43 diputats.

El Partit de Centre, principal soci de coalició de l'SDP, s'ha quedat amb l'11,3% dels sufragis --2,5 punts menys-- i perd 8 escons. Tindrà 23 representants, el pitjor resultat de la seva història.

També perden pes la resta de companys de viatge de la coalició governamental. Els Verds perden 7 escons, l'Aliança d'Esquerra obté 5 diputats menys.

El cinquè soci de l'executiu, el Partit Popular Suec, ha obtingut el mateix resultat, 9 escons. 

Finlàndia, que està a punt d'ingressar a l'OTAN a causa de la guerra a Ucraïna, podria tenir un govern en minoria els pròxims anys.

Una figura carismàtica 

Marin passarà a la història com la primera ministra més jove d'Europa, però també per la gestió dels temps més durs de la pandèmia de la covid. Nascuda el 1985, va arribar a dirigir el país com a Antti Rinne amb 34 anys.

La política socialdemòcrata també és la responsable del pas de definitiu de Finlàndia per entrar a l'OTAN.

Els últims mesos, però, han estat convulsos per les imatges que van aparèixer de Marin passant-s'ho bé i ballant en una festa. Les imatges van córrer per les xarxes socials i es va obrir un debat sobre el seu dret a divertir-se.

Marin va demanar disculpes i es va arribar a sotmetre voluntàriament a un test de drogues, que va donar negatiu

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Finlàndia
Anar al contingut