El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'entrevista amb TVE (EFE)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'entrevista amb TVE (EFE)

Sánchez preveu reunir-se amb Torra al juliol i veu "raonable" l'acostament dels presos

Actualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, preveu reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a principis del mes de juliol. En una entrevista amb TVE, la primera des que va prendre possessió del càrrec, Sánchez també ha dit que veu "raonable" el trasllat dels dirigents independentistes empresonats a centres penitenciaris catalans un cop acabi la instrucció del cas. Sánchez ha indicat que, a partir d'aquest moment, Institucions Penitenciàries haurà de prendre la decisió sobre el possible trasllat dels presos independentistes.

El president de l'executiu espanyol ha confirmat que aquest divendres assistirà, juntament amb el rei Felip VI, a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona. En aquest acte, espera poder coincidir amb Torra. Sobre aquesta reunió amb Torra, Sánchez ha dit que confia que no sigui una simple trobada formal, sinó que serveixi per activar alguns mecanismes que estan inactius des de fa anys, com la comissió bilateral entre Estat i Generalitat, que no es troba des del 2011.

"Espero poder obrir entre tots una nova etapa a Catalunya."

 

Aspiració d'"esgotar la legislatura"

Sánchez ha revelat també que la seva intenció és "esgotar la legislatura" i no convocar eleccions generals fins a l'any 2020.

"Aspiro a convocar eleccions l'any 2020, a esgotar la legislatura."

El president espanyol ha assegurat que farà tot el possible per garantir la solvència de les pensions. Per aconseguir-ho, ha afegit que caldrà crear nous impostos.

Sobre el nomenament de Màxim Huerta com a ministre de Cultura, càrrec del qual va dimitir la setmana passada, ha apuntat que "probablement" no li hauria ofert el càrrec si hagués sabut que Hisenda l'havia sancionat per frau fiscal.

El president del govern espanyol ha proclamat que la política espanyola es troba en una "nova era" amb un mandat de "regeneració democràtica" que pensa complir:

"La moció de censura va canviar la política a Espanya."

Exhumació de les restes de Franco

Sánchez també ha afirmat que, "per descomptat", el seu govern prendrà la decisió d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, tal com ha avançat aquest dilluns el portaveu de l'executiva federal del partit.

El president del govern espanyol, però, no ha concretat quan ho farà i ha dit que ja es veurà "la data i el moment" en què es retiren les restes del dictador.

"Espanya no es pot permetre símbols que separin espanyols, una cosa que és inimaginable a Alemanya o Itàlia, països que també van sofrir dictadures feixistes."

Primer viatge, a París

Sánchez ha anunciat que aquest dissabte anirà a París per reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, en el primer viatge a l'estranger com a cap de l'executiu. També ha anunciat que la trobada amb Macron serà la primera d'una ronda de contactes amb diversos líders europeus. En aquest sentit, properament es reunirà amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa.

En un altre moment de l'entrevista, també s'ha referit a l'ingrés a presó d'Iñaki Urdangarin, cunyat del rei, un fet que creu que demostra que la justícia és "igual per a tothom" i que "no hi ha ningú per sobre de la llei".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezGovern empresonatUrdangarinNóosMemòria històrica Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut