Madrid

El PSOE traurà les restes de Franco del Valle de los Caídos però "sense urgències"

Segons els socialistes "és el moment de prendre aquestes decisions" després que el Congrés ho aprovés fa un any

RedaccióActualitzat

El PSOE manté, ara des del govern, el compromís de desenterrar Franco del Valle de los Caídos. Es tracta, segons els socialistes, de complir el que el Congrés va aprovar fa un any, a petició seva, i que el govern de Mariano Rajoy no va voler aplicar adduint problemes pressupostaris.

Pel govern socialista, les restes de Franco, sota la cúpula de la basílica i al costat de les restes de milers de desapareguts, s'han de traslladar a un altre lloc que indiqui la seva família. Vol que aquest lloc deixi de ser un lloc de veneració del feixisme i passi a ser un centre de reconciliació i memòria històrica.

Notícia relacionada: Rajoy s'ha gastat 1,8 milions en obres del Valle de los Caídos els últims 5 anys

 

No han explicat ni com ni quan, però estan disposats a reprendre el projecte de llei d'impuls de la llei de la memòria històrica que es va aprovar al Congrés. Segons Óscar Puente, portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, s'ha de fer en "el termini més breu possible" però "no és urgent".

"Creiem que és el moment de prendre aquestes decisions. Les prendrem sense urgències ni precipitacions, intentant generar el mínim d'estridències possibles, però les prendrem."

El PSOE voldria el màxim consens i el podria trobar en Ciutadans i en Podem.

Notícia relacionada: El Valle de los Caídos acumula 4,33 milions de pèrdues des del 2012

 

Entre les propostes hi havia la reconversió del Valle de los Caídos en un memorial per a la reconciliació, així com facilitar l'exhumació i identificació de les restes de represaliats arreu d'Espanya i retirar les subvencions a la Fundació Francisco Franco.

També hi havia estudiar la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals franquistes contra els defensors de la legalitat republicana.

 

Durant els anys del govern popular, la llei de la memòria històrica, aprovada durant l'etapa de Zapatero, va quedar arraconada i ara els populars demanen que no enfrontin la societat.

Andrea Levy, vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, ha defensat que "la nostra història ens fa sentir-nos orgullosos del present" i ha criticat que es torni a "l'Espanya de les guerres culturals i la tensió social".

Notícia relacionada: Eurodiputats qualifiquen el Valle de los Caídos "d'insult a les víctimes"

Per la dirigent popular, el PSOE ha de "continuar amb la recuperació econòmica" i la "política de fets del PP davant la gestualitat del PSOE".

Els socialistes li han respost que, després de 40 anys, és hora de girar full i que Espanya actuï com una "democràcia madura". Puente ha assegurat que li sorprèn que les crítiques provinguin d'una dirigent tan jove del PP.

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut