El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, diumenge a Roland Garros per seguir la final disputada per Rafael Nadal (EFE)
El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, diumenge a Roland Garros per seguir la final disputada per Rafael Nadal (EFE)

Huerta diu que no dimitirà després de fer-se pública la seva sanció per frau fiscal

Moncloa considera "totalment solvents" les explicacions que ha donat el ministre de Cultura i Esport

RedaccióActualitzat

És el primer maldecap polític del nou govern de Pedro Sánchez. Ara s'ha sabut que el ministre de Cultura, Màxim Huerta, va ser sancionat per Hisenda per frau fiscal i ha hagut de pagar una multa de 243.000 euros

Segons la justícia, Huerta va defraudar a Hisenda 218.332 euros en els exercicis 2006, 2007 i 2008, mitjançant una societat que va constituir quan era presentador de televisió. L'import final de la multa inclou recàrrecs i interessos.

Màxim Huerta ja ha dit en una entrevista a Onda Cero que no pensa dimitir per aquest afer i ha assegurat que està al corrent de tots els pagaments a Hisenda des de fa anys.

"Les meves obligacions tributàries estan al corrent i no tinc cap dubte moral ni conflicte. Aquest afer no és com a ministre de Cultura, és quan era Màxim Huerta fa uns anys i de cop [Hisenda] va canviar un criteri i com a ciutadà vaig regularitzar-ho tot, vaig pagar el que corresponia, i afer tancat."

Ha explicat que el 2012 va canviar el criteri fiscal i hi va haver una regularització i considera que "l'assumpte està tancat" perquè ja va pagar la part corresponent.

Huerta també ha assegurat que no va actuar de mala fe i que va crear la societat -una pràctica habitual aleshores- perquè així l'hi van aconsellar quan va començar a treballar a la televisió.

 

Moncloa: Són explicacions "totalment solvents"

A més, ha reconegut que no havia explicat aquest afer a Pedro Sánchez quan li va proposar ser ministre. Avui, després de saber-se la notícia, sí que hi ha parlat:

"He parlat amb Pedro Sánchez i m'ha dit que el nostre objectiu és treballar i ser transparents. El president Sánchez sap com em moc i per això ha volgut que sigui ministre de Cultura. Jo no tinc cap assumpte fiscal negatiu, no tinc res ni cap herència negativa en aquest assumpte." 

Després de la conversa de Huerta amb Sánchez, fonts de La Moncloa han declarat a l'agència Europa Press que considera que les explicacions del ministre de Cultura són "totalment solvents".  

Abans, la vicesecretària general del PSOE i portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, havia assegurat que Huerta donarà explicacions, però ha tret importància a l'assumpte assegurant que ja està solucionat:

"El ministre i el seu gabinet donaran les explicacions oportunes. Fa temps parlàvem de ministres que tenien els diners en paradisos fiscals. Ara és una persona que va deduir una cosa que no podia pel fet de participar en programes i després ho va solucionar."

Un frau de més de 200.000 euros

Quan treballava com a presentador de televisió entre els anys 2006 i 2008, Huerta va deduir una part dels seus ingressos a través d'una societat, Almaximo Profesionales de la Imagen SL.

D'aquesta manera, s'estalviava la part que correspondria a l'impost de la renda, segons avançava a primera hora del matí el diari "El Confidencial". Això era una pràctica habitual a l'època, fins que Hisenda, el 2012, va endurir el criteri.

Precisament aquell any 2012 la inspecció d'Hisenda va considerar que havia comès un frau que pujava a 218.322 euros. 

Huerta no estava d'acord amb aquest criteri i va recórrer la multa. 

El maig de l'any passat, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va donar la raó a Hisenda. Huerta, per tant, va perdre el recurs administratiu i va regularitzar la seva situació. 

Segons expliquen les dues sentències del TSJM, Huerta es va deduir per activitats artístiques 43.770 euros l'any 2006, 80.481 el 2007 i 24.451 el 2008, i havia declarat només per serveis professionals o rendiments del treball 44.400, 43.065 i 60.000 euros, respectivament.

Com a conseqüència, del total d'ingressos dels tres exercicis, 798.520 euros, només en va tributar per IRPF 21.860.

 

Huerta, en qualsevol cas, no hauria comès cap delicte, perquè el frau no arriba als 120.000 euros anuals, segons ha explicat a "El Confidencial" el president del sindicat de tècnics d'Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado. 

"Una miqueta de barra"

El Partit Popular i Podem ja han reclamat la dimissió de Huerta després de saber-se aquest afer amb Hisenda.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat la dimissió de Huerta als passadissos del Congrés. En cas contrari, Iglesias considera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'ha de destituir. Textualment ha dit: "No encoratjarem comportaments que recorden els del PP."

Des del Partit Popular, la diputada al Parlament Andrea Levy ha declarat que Huerta "no comença amb bon peu" i ha defensat que ha de donar explicacions "al conjunt de la societat espanyola per transparència i per demostrar que hi ha nous temps i noves relacions amb la societat". 

El màxim responsable del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, considera que Huerta no pot excusar-se dient que fa deu anys no era ministre: 

"A mi em sembla que aquest ministre donarà tardes de glòria. No porta ni una setmana i cada dia dona una notícia que és millor que l'anterior. Va defraudar a Hisenda més de 200.000 euros. Si la seva resposta és que no l'afecta perquè ho va fer quan no era ministre, demostra que té una miqueta de barra."

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que s'ha manifestat a Twitter, ha estat més dur que els seus companys del PP català: 

 

Per part de Ciutadans ha reaccionat la portaveu adjunta Melisa Rodríguez, que ha dit que espera que Huerta doni explicacions.

Com ja va passar amb la notícia del seu nomenament, la notícia dels problemes de Huerta amb Hisenda ha fet aparèixer missatges de Twitter escrits fa uns anys per l'actual ministre sobre el pagament d'impostos, el blanqueig de capitals o l'evasió fiscal.

 

ARXIVAT A:
Frau fiscal
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut