Carnac

Rubalcaba confirma que el presumpte etarra detingut a França és el cap de l'aparell polític de la banda

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat que un dels dos presumptes etarres detinguts a la Bretanya francesa és el cap de l'aparell polític de la banda. Rubalcaba ha explicat que Aitor Elizaran Aguilar dissenyava l'estratègia política de la banda i donava instruccions a l'esquerra abertzale. En l'operació, que s'ha portat a terme a la població de Carnac, també s'ha detingut la presumpta membre de la banda Oihana San Vicente, que segons Rubalcaba va ingressar a ETA el desembre del 2008. Tots dos circulaven en un vehicle, un Audi A3, que havia estat robat a prop d'Angers, al departament de Maine i Loira, i anaven armats.

Actualitzat
Ha estat una operació conjunta de la policia francesa i la Guàrdia Civil la que ha permès la detenció del màxim dirigent de l'aparell polític d'ETA, Aitor Elizaran Aguilar. El ministre Rubalcaba ha subratllat la "gran rellevància" de la detenció. Preguntat per si donava ordres a l'esquerra abertzale sobre l'estratègia per tornar a les institucions basques, el ministre ha confirmat que "alguna relació hi ha" perquè "s'ha detingut el responsable de donar les instruccions" als detinguts la setmana passada, entre els quals hi ha l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi.

Elizaran hauria arribat al càrrec després d'un ràpid ascens atribuït a les successives detencions. Va ser dirigent de Segi i s'hauria incorporat fa poc temps a la direcció d'ETA sota les ordres directes d'Iratxe Sorzabal i amb el suport de Txeroki després de la detenció de Thierry. Sobre el presumpte etarra pesa una ordre internacional d'extradició i detenció que data del 2002 i té nombrosos antecedents per delicte relacionats amb la kale borroka, la violència al carrer.

Rubalcaba ha considerat que "el marge" de temps que ha passat entre la detenció de Thierry i la d'Elizaran "és una prova de l'eficàcia policial" en la lluita contra ETA. També ha indicat que els dos detinguts duien armes i altres artefactes que s'estan analitzant.

Pel que fa a Oihana San Vicente, el ministre de l'Interior ha explicat que forma part d'ETA des del desembre del 2008 i s'ha remès a la fotografia que en va aparèixer el 21 de desembre passat al diari "Gara", en una informació en què s'assegurava que havia decidit, juntament amb altres persones que apareixien amb la cara tapada, ingressar a la banda. Té una llarga trajectòria pel seu paper destacat com a membre de Batasuna a Àlaba.

San Vicente va ser dirigent de Jarrai i va formar part de Xaki, l'aparell internacional de la banda. El 2002 va passar a pertànyer a Segi. Les últimes investigacions la situaven a la cúpula d'ETA i la consideraven una estreta col·laboradora d'Iratxe Sorzabal.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut