Salvini vol endurir els controls als immigrants (EFE)
Salvini vol endurir els controls als immigrants (EFE)

Roma busca aliats en la crisi migratòria enmig de la passivitat de Brussel·les

El ministre de l'Interior italià confia en Àustria i Alemanya com a potencials socis per defensar l'enduriment dels controls fronterers

RedaccióActualitzat

L'Aquarius i les altres dues naus amb els més de 600 immigrants rescatats en aigües del Mediterrani el cap de setmana, entre Itàlia i Malta, arribaran dissabte a València. Aquest cas ha tornat a posar en evidència Europa en la crisi migratòria, fins i tot amb diferències importants dins els mateixos països, com l'escenificada a Alemanya entre la cancellera, Angela Merkel, i el seu ministre de l'Interior, Horst Seehofer.  

El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, confia en Àustria i Alemanya com a potencials socis per defensar l'enduriment dels controls fronterers. De fet, el nou ministre d'Interior alemany ha mostrat fins ara un to molt bel·ligerant contra l'arribada de refugiats.

"Ahir em va trucar el ministre d'Interior italià i vol que Roma, Viena i Berlín treballem plegats."

 

 

El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha anunciat que també volen treballar conjuntament amb Itàlia en aquesta qüestió.

"Crec que és una col·laboració important, que ajudarà a reduir la immigració il·legal cap a Europa."

Aquest possible eix no agrada a Merkel, que defensa una solució consensuada a nivell europeu. La cancellera evita criticar les autoritats italianes i considera que la qüestió migratòria posa a prova la cohesió d'Europa.

"Itàlia té la sensació que no rep prou solidaritat des d'Europa. Itàlia ha acollit molts refugiats i aquest és un dels problemes que tenim. Penso que hem de prendre en consideració les necessitats de tots els membres de la Unió Europea."

"Per mi és important que Alemanya no emprengui decisions unilaterals, sinó que tot es faci de manera estructurada i amb acords."

 

 

La immigració encén el Parlament Europeu

Al Parlament Europeu també hi ha hagut un debat encès entre partidaris i detractors de la gestió del vaixell Aquarius. I la majoria de crítiques han anat contra els estats membres de la UE per la passivitat amb què han afrontat fins ara l'emergència al Mediterrani.

Els eurodiputats italians han protagonitzat especialment aquests enfrontaments dialèctics. Alguns d'ells han qualificat de "xenòfoba" la política migratòria de Salvini. És el cas d'Eleonora Forenza, de l'Esquerra Unitària:

"Només pots definir com a xenòfob algú que parla de bona vida quan es refereix als refugiats que venen a Itàlia. Com defineixes a qui crida: 'Victòria!' quan es refereix a un vaixell amb 600 persones a bord obligat a anar cap a Espanya? Salvini és una icona del racisme que creix a la Unió Europea."

La ultradreta francesa defensa Salvini. El seu partit, la també ultradretana Lliga Nord, a través de l'eurodiputada Mara Bizzotto, justificava la posició del govern italià:

"Què ha fet Europa per ajudar Itàlia? Res. Què han fet Malta, Espanya, França? Zero. No acceptem lliçons de ningú. La paciència dels italians s'ha acabat. El ministre Salvini i el nou govern tancaran el negoci de la immigració clandestina."

Moltes veues al Parlament Europeu continuen pressionant sls estats membres perquè a la cimera de finals de mes desencallin la reforma del sistema d'asil i el futur de les quotes de refugiats.

 

 

Crisi diplomàtica entre França i Itàlia

L'enduriment d'Itàlia en la immigració l'està allunyant de França. El president francès, Emmanuel Macron, acusa el govern italià de "cínic" i "irresponsable" per haver tancat els ports als ocupants del vaixell humanitari Aquarius. Aquest dimecres, Macron insistia a defensar la solidaritat entre els països.

"Hem de protegir les fronteres europees i promoure una política de responsabilitat i solidaritat, tant cap a l'exterior com entre nosaltres"

Itàlia s'ha mostrat molt ofesa amb França i ha demanat al president Emanuel Macron que s'excusi. Ho ha dit Salvini en seu parlamentària:

"La nostra història de solidaritat, generositat i voluntariat no es mereix ser trepitjada en els termes amb què s'han expressat alguns membres del govern francès. I espero rebre'n una disculpa formal, com més aviat millor."

La tensió entre els dos països ha posat en perill la cimera bilateral entre Macron i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, prevista per aquest divendres a París. Però finalment hi haurà reunió. En una conversa telefònica, Macron ha dit a Conte que no volia ofendre el poble italià amb les seves declaracions quan va dir que eren uns cínics.

En canvi, el viceprimer ministre i líder del Moviment Cinc Estrelles, Luigi di Maio, adverteix que si França no s'excusa, Itàlia no cedirà i que ja ha acabat l'època en què es podia prendre el pèl al seu país.

El cas de l'Aquarius no és el primer episodi que enfronta els dos països. Mantenen un altre contenciós a Ventimiglia, una localitat italiana a la frontera amb França on hi ha milers d'immigrants que voldrien creuar cap el territori francès, però que la gendarmeria ho impedeix.

Salvini "agraeix" mentrestant a Sánchez l'acollida de l'Aquarius. Al mateix temps, però, amb ironia l'insta a rebre més migrants: "Itàlia acull prop de 170.000 demandants d'asil. Els números diuen que a Espanya són prop de 16.000. 16.000 i 170.000. Així que agraeixo el bon cor del president Sánchez, i diguem que té un ampli marge per exercitar la seva generositat i el seu acolliment en les properes setmanes."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut