Marbella

Roca surt de la presó després de pagar un milió d'euros de fiança

Juan Antonio Roca, considerat el presumpte cervell del "cas Malaia", de corrupció urbanística a Marbella, ha sortit aquest dilluns a la tarda de la presó granadina on estava ingressat de manera preventiva des de feia dos anys. Ha estat després que, al matí, ha fet efectiu el pagament de la fiança d'un milió d'euros que havia imposat el jutge del cas. Roca haurà d'anar cada dia als jutjats i també té prohibit sortir de l'Estat i acostar-se a menys de 500 metres de qualsevol aeròdrom públic o privat. L'exassessor d'Urbanisme de Marbella està acusat dels delictes continuats de suborn, malversació, frau contra la hisenda pública, blanqueig de capitals com a cap d'una organització, tinença il·lícita d'armes, tràfic d'influències i prevaricació.

Actualitzat
Feia disset dies que la família i els advocats de Juan Antonio Roca feien gestions per aconseguir els diners que han permès que el presumpte cap de l'"operació Malaia" quedi en llibertat amb càrrecs. En sortir de la presó d'Albolote, Roca ha assegurat que la instrucció del "cas Malaia" ha estat "plena d'irregularitats" i ha apel·lat a la presumpció d'innocència. Segons ell, en la investigació del cas s'ha intentat aconseguir "el rècord Guinness" tant en nombre d'imputats en la causa com en l'import de la fiança.

El jutge va justificar el milió d'euros de fiança per la "relació acreditada de Roca en la causa amb persones" que li podien facilitar els diners i per la "sospita que té diners a l'estranger". Tot i que el risc de fuga hi és "i és, sens dubte, elevat", el jutge va considerar convenient substituir l'estada a la presó preventiva per una mesura menys greu i va recordar el "caràcter excepcional" de l'ingrés preventiu en un centre penitenciari.

El jutge també va argumentar que era "raonable" pensar que Roca té fons en paradisos fiscals i que "potser no se n'arribarà a saber mai la magnitud".

Tant la fiscalia anticorrupció de Màlaga com la Junta d'Andalusia i l'Ajuntament de Marbella van recórrer contra la decisió del jutge i van al·legar, precisament, l'elevat risc de fuga pel capital que Roca tindria en paradisos fiscals.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut