Madrid

Rajoy situa el "desafiament rupturista i independentista" com la principal amenaça per a la recuperació

"Hi haurà eleccions al Parlament de Catalunya, però no hi haurà eleccions plebiscitàries igual que no hi va haver referèndum"

RedaccióActualitzat

Compareixença de Mariano Rajoy per tancar el curs abans de les vacances d'estiu i treure pit amb la presentació d'uns pressupostos que, en paraules del president espanyol, són la prova que "la recuperació ja és aquí". I si alguna cosa amenaça aquest "cercle virtuós" de recuperació és, segons Rajoy, el "desafiament rupturista i independentista". Per això no ha deixat passar l'oportunitat de tornar a advertir el govern català que el pròxim 27 de setembre no hi haurà eleccions plebiscitàries perquè la llei no ho permet: "Hi haurà eleccions al Parlament de Catalunya, però no hi haurà eleccions plebiscitàries igual que no hi va haver referèndum per molta propaganda que es faci."

Rajoy ha insistit que el seu govern defensarà la unitat d'Espanya i la igualtat entre els espanyols i no permetrà que es privi els ciutadans de Catalunya de la seva triple condició de catalans, espanyols i europeus.

Rajoy ha assegurat que Espanya no es pot permetre el luxe de perdre la confiança que tant ha costat recuperar i ha dibuixat un paral·lelisme entre les promeses del president Mas i les de Tsipras al poble grec: "Els governants estem per solucionar problemes, no per crear-ne. I una manera de crear-ne és prometre impossibles, com ha fet Tsipras a Grècia. Jo treballaré perquè aquí no passi el mateix."

El president espanyol ha evitat fer cap mena d'autocrítica sobre la seva gestió de la qüestió catalana. Diu que la resposta del seu executiu ha estat sempre "proporcional i prudent, sense cedir en res" i que de cap manera es penedeix d'haver presentat recurs a l'Estatut català.

Preguntat sobre si creu oportú reformar la Constitució, Rajoy ha dit que no té cap problema a reunir-se amb el secretari general del PSOE i que està convençut que les formacions que defensen la unitat d'Espanya, en moments de dificultat com l'actual, estan d'acord. Però ha recordat el cas de Castelldefels, on, tot i que el PP ha guanyat les eleccions, no governa perquè les esquerres s'han posat d'acord.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut