Mariano Rajoy a la COPE

Rajoy: Puigdemont i Junqueras estan "inhabilitats políticament"

El president del govern espanyol considera que els independentistes reconeixen ara que estaven enganyant la gent i diu que el 155 ha servit "perquè tots els espanyols sàpiguen que l'Estat es pot defensar"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, considera inhabilitats políticament Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i la resta dels responsables del "gran engany" que ha portat Catalunya a la situació actual:

"Inhabilitades políticament ho haurien d'estar totes les persones que han enganyat els ciutadans de Catalunya, perquè aquesta ha estat la història d'un gran engany. Gent així està inhabilitada políticament."

Rajoy reconeix, de tota manera, que es poden presentar a les eleccions i que els poden votar, perquè no han estat inhabilitades" pels tribunals. Considera, però, que "seria absurd que algú que estigui a la presó se'l faci conseller perquè no podria exercir la seva funció".

Els líders independentistes, a més, segons Rajoy, estan reconeixent, amb les últimes declaracions, les "grans mentides" el procés. 

"S'està dient ara a la gent que se'ls ha enganyat. Aquest és el procés de les grans mentides. Era mentira l'economia, era mentira que estiguessin preparats, era mentira que no sortirien d'Europa i que tindrien suport d'Europa."

Sobre Puigdemont, Rajoy ha explicat que l'última reunió entre tots dos va ser "frustrant" perquè "no hi havia cap voluntat de dialogar" per part del president de la Generalitat, que "sabia que jo no pensava autoritzar el referèndum".

Rajoy considera, d'altra banda, que "la situació en què s'ha ficat Puigdemont és certament complicada". 

"Puigdemont no és a Brussel·les perquè algú l'hagi enviat allà, hi és perquè ell ha volgut marxar a Brussel·les, perquè hi ha hagut altres col·legues que han pres altres decisions, i uns són al carrer i uns altres en presó provisional."

El president de la Generalitat, des de Bèlgica, ha respost Rajoy amb un missatge de Twitter en què acusa el president del govern espanyol de no entendre els anhels de llibertat dels catalans i de predicar legalitat, però executar repressió. 

 

 

Durant una entrevista a la COPE, Rajoy també ha valorat positivament l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, perquè "ha servit per recuperar molt la normalitat" i, sobretot, per fer veure als ciutadans que l'Estat sap defensar-se

"Ha servit perquè tots els espanyols sàpiguen que l'Estat es pot defensar. La gent ja sap ara què és el 155. I que si algú va contra la Constitució Espanyola, contra l'Estatut o contra les normes de convivència que ens hem donat entre tots s'aplica la Constitució."

Rajoy ha argumentat que "l'hem aplicat perquè s'ha trencat la lleialtat institucional, que és la base del sistema descentralitzat que ens hem donat" a Espanya i ha volgut remarcar que "tots aquests grups polítics es presentaran a unes eleccions autonòmiques convocades pel president del govern espanyol d'acord amb la Constitució Espanyola i l'Estatut d'autonomia", fet que valora com "una dada molt positiva". 

 

Qui guanyi ha de complir la llei
Preguntat per Carlos Herrera sobre la possibilitat d'una nova victòria de l'independentisme, Rajoy ha dit que "treballarem perquè no guanyin les formacions independentistes" i que "el govern ha fet la seva funció, ara li toca a la gent". 

En aquest sentit, ha torna a fer "una crida a una participació massiva" perquè "els partits no independentistes guanyin les eleccions" i ha remarcat que, en qualsevol cas, "qui guanyi ha de complir la llei"

Rajoy, a més, ha promès que el retorn a la "normalitat" portarà beneficis econòmics a la ciutadania.

"Si comença una situació de normalitat a Catalunya a partir de gener, pujaria entre 5 i 7 dècimes la previsió de creixement i crearíem més de 500.000 llocs de treball."

Reticent a reformar la Constitució
Preguntat sobre fins on estaria disposat a arribar per facilitar l'encaix de Catalunya dins Espanya, Rajoy ha reiterat la seva reticència a reformar la Constitució per aconseguir-ho. 

"Mai he estat partidari de fer reformes de la CE tret que tinguem molt clar perquè cal fer-les. Ara hi ha una comissió al Congrés i jo estic disposat a escoltar a tothom, però no estic disposat a anar contra la unitat ni contra la sobirania ni contra la igualtat de tots els espanyols de cap de les maneres."

Rajoy considera també que demanar la independència de Catalunya és anar contra el sentit dels temps actuals.

"Som al segle XXI, i aquests processos no són propis del segle XXI, en què es fan processos d'integració. On es va amb el discurs de voler ser més petit, d'estar aïllat i de tornar a tenir fronteres? Això va contra el sentit dels temps i del sentit comú."

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàIndependènciaArticle 155
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut