Els socialistes preveuen un canvi important en els noms que conformen l'executiu

Qui serà ministre? Primeres càbales d'una remodelació que es farà aviat i serà profunda

Sumar preveu retenir quatre carteres, cap per a Podem, mentre que el PSOE podria rescatar alguns barons socialistes com Ximo Puig

El nou govern de Pedro Sánchez se sabrà ràpidament i comportarà una remodelació profunda, segons fonts socialistes. Serà un govern amb més pes polític i més combatiu, expliquen, per fer front a una legislatura d'atacs de la dreta i l'extrema dreta.

Amb la possibilitat que el govern redueixi els actuals 22 ministeris, Sumar treballa amb la idea de tenir-ne un mínim de quatre, un menys dels que ara tenia Podem i les seves confluències.

Podem ara podria quedar-se sense cap ministeri, amb la sortida no desitjada de Ione Belarra i d'Irene Montero. Una decisió que, si es confirma, pot significar el trencament definitiu entre Sumar i la formació morada.

Belarra i Montero sortiran amb tota probabilitat de l'executiu de Pedro Sánchez (Diego Radamés/Europa Press)

L'eurodiputat i portaveu de Sumar, el català Ernest Urtasun, podria ser un dels nous ministres, com la diputada de Més Madrid a l'Assemblea de Madrid Mónica García. Cultura i Salut són les carteres que algunes fonts apunten que podrien ocupar.

Urtasun s'ha encarregat de posar veu als posicionaments polítics de Sumar des que el partit es va posar en marxa (EFE/Aitor Martín)

També hi ha sobre la taula noms com els de l'eurodiputada Sira Rego o el de Nacho Álvarez, el negociador de Sumar amb el PSOE i actual secretari d'estat al Ministeri d'Igualtat.

A les files socialistes, una possibilitat que hi ha sobre la taula és que Pedro Sánchez vulgui algun dels seus barons al nou govern espanyol, com ja va fer amb Francina Armengol per presidir el Congrés dels Diputats. Podria ser el cas del valencià Ximo Puig o de l'extremeny Guillermo Fernández Vara.

L'expresident valencià assisteix com a senador al debat d'investidura (EFE/Aitor Martín)

En la remodelació, pocs ministres tenen garantit el seu lloc. Teresa Ribera i María Jesús Montero són dues de les persones que Sánchez posa més en valor.

Félix Bolaños, el negociador clau pel suport dels independentistes, és també al cercle de confiança del president, tot i que és una incògnita el seu futur.

Altres ministres com Fernando Grande- Marlaska, Pilar Llop o Raquel Sánchez han patit més desgast en la seva gestió, cosa que pot posar en qüestió la seva continuïtat.

El PSC ocupa ara dos ministeris, amb Miquel Iceta i Raquel Sánchez, i un altre lloc important com és el del càrrec de portaveu al Senat, que ocupa Eva Granados.

ARXIVAT A:
En comúPSOEPedro SánchezGovern espanyolSumar
Anar al contingut