Puigdemont, durant la reunió del Consell Executiu aquest dimarts (ACN)
Puigdemont, durant la reunió del Consell Executiu aquest dimarts (ACN)

Puigdemont no anirà al Senat perquè "el govern del PP ja té decidit aplicar el 155"

El president de la Generalitat no acudirà ni a la sessió d'aquest dijous ni a la de divendres i la declaració d'independència pren cada vegada més força

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no anirà al Senat, ni a la sessió d'aquest dijous ni a la de divendres. Fonts del Departament de Presidència ho han confirmat a TV3 després de difondre's la notícia des del Parlament. El motiu de la no assistència és que el govern està convençut que el govern espanyol ja té decidit aplicar l'article 155 de la Constitució i no vol que s'humiliï la institució de la Generalitat. 

Mentrestant, l'opció de la declaració d'independència agafa cada vegada més força. Puigdemont ha convocat una "reunió informal" del govern al Palau de la Generalitat a les set del vespre, que s'ha allargat set hores, fins a les dues de la matinada. Hi ha assistit el govern en ple, però també l'expresident de la Generalitat Artur Mas, la direcció del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas i Marta Rovira, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, i el número 2, David Bonvehí, la presidenta de l'AMI i el de l'Associació Catalana de Municipis.

Justament, abans de la trobada s'ha reunit el grup parlamentari de Junts pel Sí, que ha acordat que no s'ha d'anar cap a un escenari d'eleccions, sinó que s'ha d'aixecar la suspensió de la declaració d'independència en el ple que començarà aquest dijous. Amb aquest missatge han arribat a la reunió a Palau. 

 

Si s'aixeca la suspensió, falta saber si es votarà o no en el ple que començarà aquest dijous a les 5 de la tarda al Parlament i també si la decisió de proclamar la República comporta alguna baixa a l'executiu. 

Per la seva part, en un missatge al seu compte d'Instagram, Puigdemont ha afirmat que anar-hi seria "perdre el temps", perquè "ja han decidit arrasar l'autogovern":

 

No perdrem el temps amb aquells que ja han decidit arrasar l'autogovern de Catalunya. Seguim! #CatalanRepublic

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

El govern espanyol no ha trigat a reaccionar: el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que aquest anunci demostra que Puigdemont "no vol dialogar".

Ple endarrerit a les cinc de la tarda

L'anunci l'han avançat els grups parlamentaris de Junts pel Sí i Ciutadans. També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ho ha explicat a la resta de grups parlamentaris. Forcadell també els ha comunicat que el ple previst inicialment per a les 10 del matí d'aquest dijous s'ajornava fins a les quatre de la tarda del mateix dijous.

Cap a última hora del vespre, però, aquest ple s'ha tornat a endarrerir. En concret, una hora més tard, a les 5 de la tarda. Aquest endarreriment s'ha fet per la petició del líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, que ho ha demanat per tenir temps d'arribar des de Madrid, del ple del Senat, on és senador per designació autonòmica:

 

 

Segons s'ha informat, el ple començarà amb intervencions curtes de representants de Junts pel Sí i la CUP, que exposaran els motius pels que han demanat el ple, i després parlarà el president de la Generalitat sense límit de temps.

Un cop hagi acabat el parlament de Carles Puigdemont, els portaveus dels grups parlamentaris tindran mitja hora cadascun per respondre-li. Les propostes de resolució que surtin d'aquest debat està previst que es votin divendres.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut