Carles Puigdemont, en el debat sobre Catalunya de la Universitat de Copenhaguen (ACN)
Carles Puigdemont, en el debat sobre Catalunya de la Universitat de Copenhaguen (ACN)

Puigdemont està ara "lluny" de demanar permís al Suprem, segons l'advocat

Jaume Alonso-Cuevillas rebutja que la investidura estigui "sotmesa" a Llarena, i no descarta que Puigdemont es presenti al Parlament

RedaccióActualitzat

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha dit aquest dilluns que la resolució del Tribunal Constitucional és "una monstruositat" jurídica i que "no hi ha per on agafar-la".

Entrevistat a l'emissora de ràdio Rac1, Alonso-Cuevillas ha donat a entendre que Puigdemont no demanarà el permís del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per assistir al ple d'investidura al Parlament:

"Ens plantejàvem anar al Suprem per demanar el permís (...) però després, donant-hi voltes, no l'hem descartat del tot, però és una possibilitat que cada vegada veiem més lluny."

L'advocat ha dit que "es resisteix a acceptar" que la sessió d'investidura estigui "sotmesa" al vist-i-plau del jutge del Suprem. Malgrat això, Alonso-Cuevillas ha dit que Puigdemont no descarta presentar-se al Parlament per ser investit.

L'advocat s'ha expressat en termes molt diferents dels utilitzats aquest diumenge pel diputat de Junts per Catalunya Josep Rull al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio. Rull va dir que Puigdemont demanaria el permís a Llarena, tot i considerar que la resolució del TC és "un frau de llei".

Màxima incertesa sobre la sessió d'investidura

Després de la resolució del Tribunal Constitucional de dissabte, tota la pressió del conflicte polític a Catalunya recau ara en la decisió de Puigdemont, i també en el president del Parlament, Roger Torrent, i en la mesa de la cambra.

Aquesta resolució permet la investidura de Carles Puigdemont només si és presencial i prèvia autorització del jutge Llarena, i veta, per tant, la investidura a distància.

El més probable és que aquest dilluns Torrent rebi aquesta resolució, i prendre decisions que la contradiguin podria comportar, per a ell i per als membres de la mesa, mesures penals.

 

"No hi ha pla B a la democràcia"

Aquest diumenge els diferents partits polítics han expressat les seves opinions respecte a la situació. De Junts per Catalunya n'ha parlat Eduard Pujol, que ha assegurat que "no hi ha pla B a la democràcia":

"Celebrem el convenciment que (Roger Torrent) actuarà d'acord amb la legitimitat del seu càrrecs, d'acord amb el pes de la història i amb la dignitat del país."

Junts per Catalunya insisteix que no hi ha plans alternatius i que l'única opció és votar Puigdemont. Reclamen que no se'l detingui i pugui assistir al ple per exposar el seu programa de govern.

 

"El candidat és Carles Puigdemont"

La resta de forces independentistes hi donen suport. Alfred Bosch, d'ERC, ha insistit que només hi ha un candidat possible i Carles Riera, de la CUP, ha criticat les "imposicions" que venen de fora del Parlament:

Alfred Bosch: "Tot en peu, tot normal, i, per tant, dimarts convocada sessió d'investidura i el candidat és Carles Puigdemont."

Carles Riera: "El que no pot ser és que sigui l'estat espanyol qui ens imposi qui pot ser i qui no pot ser candidat, i aquí és on nosaltres ens hem de mantenir ferms en la posició del nostre Parlament, i és que aquí l'únic que decideix qui és i qui no és candidat és el nostre poble i és el nostre Parlament."

La CUP fa una crida a la desobediència tant a la mesa com a la resta de diputats, perquè es voti la investidura encara que no es compleixin els requisits del Constitucional.

 

"Els xous del senyor Puigdemont"

Per la seva banda, Ciutadans i PSC reclamen que s'acati la resolució del Tribunal Constitucional. Tots dos partits coincideixen que Puigdemont no hauria de ser president de la Generalitat:

Fernándo de Páramo (Cs): "No es pot convertir el Parlament en el plató dels xous del senyor Puigdemont, que està fugit de la justícia. Per tant, el senyor Puigdemont no serà president de la Generalitat. El PP ja va alabar aquest to conciliador del senyor Torrent, nosaltres el coneixem bé, esperem que compleixi la resolució, perquè és el president del Parlament, que és de tots."

Salvador Illa (PSC): "Nosaltres pensem que a Catalunya han d'ocupar les responsabilitats només aquelles persones que les puguin exercir amb plenitud, i pensem que Carles Puigdemont no es troba en aquestes condicions."

 

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DArticle 155Procés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut