Puigdemont demana a Rajoy que, un cop "fracassada la repressió", comenci "l'era del diàleg"

El president Puigdemont, en el balanç de l'any que acaba, recorda els polítics empresonats, parla de la necessitat d'acceptar el resultat de les eleccions i ofereix diàleg i negociació a Rajoy

RedaccióActualitzat

El president Carles Puigdemont ha fet aquest dissabte el seu discurs de balanç de l'any "en les circumstàncies més inversemblants imaginables". Així ha definit el missatge que ha adreçat a través de les xarxes socials en substitució del tradicional discurs de Cap d'Any que fa cada Nadal el president de la Generalitat.

Malgrat que el govern espanyol el consideri cessat amb l'aplicació de l'article 155, Puigdemont ha mantingut el seu discurs de balanç de l'any. Aquest cop des de Brussel·les. En el seu discurs, ha fet una crida al diàleg i la negociació, en contraposició a la violència i la repressió, que diu que no ha funcionat:

"Esperem que, fracassada la recepta de la violència, de la repressió i de la liquidació de l'autogovern comenci finalment l'era del diàleg i la negociació que venim reclamant des de fa tants anys"

En poc menys de set minuts de discurs, Puigdemont reclama de nou a Rajoy que "reconegui els resultats del 21D". Diu que és una demanda de la ciutadania catalana, espanyola i europea.

"El govern espanyol té l'oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser i, per tant, reconèixer els resultats de les eleccions del 21 de desembre i conseqüentment començar a negociar políticament amb el govern legítim de Catalunya"

Puigdemont carrega contra el govern espanyol, que diu que va oferir a Europa "un remei gairebé miraculós" que resoldre el conflicte de manera "ràpida i indolora": supressió de les institucions, intervenció de la Generalitat, eleccions exprés i victòria del constitucionalisme per fer un govern "dòcil i conformista". El líder de Junts per Catalunya diu que els fets han demostrat el contrari i es pregunta "de què ha servit tanta repressió":

"Els responsables d'aquesta recepta els hem de preguntar de què ha servit tanta repressió. De què ha servit perjudicar el poble de Catalunya amb la paràl·lisi que ha significat el 155 i que ha perjudicat tothom. De què ha servit provocar tant de dolor a les víctimes de la violència de l'1 d'Octubre, als membres del govern i la mesa del Parlament, als alcaldes, als líders socials empresonats, als bombers, mestres i policies que han de desfilar pels jutjats o han de témer una delació ideològica"

Davant d'aquesta situació, Puigdemont exigeix a l'Estat que rectifiqui, repari i restitueixi:

"Exigeixo al govern espanyol que rectifiquin allò que ja no funciona, que reparin el dany causat i que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís ni l'aval dels catalans. Les urnes han parlat. La democràcia ha parlat. Tothom s'ha pogut expressar. A què espera el president Rajoy a acceptar els resultats?"

 

Participació històrica per "fer la república"

Carles Puigdemont s'ha referit també a la participació a les eleccions del 21D. Diu que ha estat històrica i que demostra que els catalans no tenen "por de les urnes":

"Gràcies per haver emès amb tanta claredat un missatge que ja no admet discussió: els catalans pensem el que pensem volem i sabem fer servir les urnes per resoldre les nostres aspiracions i les legítimes discrepàncies sobre com hem d'acarar el nostre futur col·lectiu"

El líder de JxCat ha destacat que la jornada electoral es produís "sense violència i sense repressió" i diu que els resultats donen dret a fer la república:

"Som un poble democràticament madur que s'ha guanyat el dret a fer-se a si mateix com a república d'homes i dones lliures"

Record als "presos polítics" i comiat republicà

Puigdemont ha començat el discurs recordant el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn, empresonats a Estremera, i Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a Soto del Real:

"Fa només un any, ningú a Catalunya ni a Europa hagués pogut ni pensar que assistiríem a la vergonya i l'escàndol de tenir avui presos polítics a les presons d'un país de la Unió Europea"

I per acabar el seu discurs, Puigdemont ha enviat bons desitjos per al 2018, un any que, diu, espera que acabi amb un missatge institucional des del Palau de la Generalitat. El 130è president de la institució ha tancat el discurs amb una apel·lació als valors republicans:

"Espero que sigui un any pròsper, un any de progrés, un any d'harmonia en què gaudim dels valors fundacionals de la república: llibertat, igualtat i fraternitat"

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155JxCatIndependènciaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut