Prohibit el consum d'aigua de boca a quatre pobles del Pallars Sobirà i un del Segrià

Ja són cinc els pobles de Lleida on les mostres de l'aigua han donat positiu en nonilfenol, un component químic vinculat als detergents industrials

RedaccióActualitzat

Els veïns de Rialp i Alins, al Pallars Sobirà, i Massalcoreig, al Segrià, tenen prohibit el consum d'aigua de l'aixeta des d'aquest dijous. 

Les tres poblacions de la demarcació de Lleida se sumen a Sorpe i Peramea, al Pallars Sobirà, que des de dilluns tampoc poden beure aigua de boca ni fer-la servir per cuinar, fins a nou avís. 


A l'aigua d'aquests municipis s'hi ha detectat nonilfenol, un component químic que s'utilitza per fer detergents industrials. 

La Diputació de Lleida pagarà, per la via d'urgència, les despeses de subministrar aigua potable als ajuntaments afectats. Mentre no es certifiqui que l'aigua és apta per al consum humà, els consistoris repartiran garrafes d'aigua als veïns. Aquest dijous ja es va esgotar l'aigua embotellada als comerços d'aquestes poblacions.

 

Esbrinar l'origen de la contaminació

La presència de nonilfenol a l'aigua en aquests pobles és per ara una incògnita perquè no comparteixen fonts de subministrament i, a més, estan allunyats entre si. 

S'han analitzat noves mostres d'aigua dels primers municipis afectats, Sorpe i Peramea, i totes han sortit, novament, alterades de nonilfenol.

Prohibit el consum d'aigua de boca a Rialp, Alins i Massalcoreig per contaminació
Diverses garrafes d'aigua en un supermercat (3Cat)

El nonilfenol s'ha inclòs en les analítiques, des del setembre passat, per una nova normativa de control d'aigües que amplia l'espectre d'anàlisi amb quatre nous paràmetres emergents contaminants: dos d'associats a fàrmacs i dos més a productes de neteja.

Aquest dijous s'han reunit representants de la Diputació, l'ACA i del Departament de Salut per abordar la qüestió. S'ha acordat fer noves analítiques a la xarxa de distribució, per comprovar si la contaminació procedeix dels treballs de neteja de l'entrada i sortida dels dipòsits municipals. 

Els resultats d'aquests tipus d'analítiques solen trigar força dies. Des dels ajuntaments i la Diputació de Lleida han demanat celeritat per tenir-los com més aviat millor. Per això, les mostres s'enviaran a dos laboratoris més per intentar escurçar els terminis i aconseguir resultats en menys d'una setmana.

   

ARXIVAT A:
ContaminacióConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut