Madrid

Posada demana el consens que hi havia en la Transició per fer front als "greus problemes" en la legislatura

Les Corts espanyoles ja han quedat constituïdes després que el Congrés i el Senat han escollit els seus presidents, i els diputats i senadors han jurat o promès el càrrec. En el seu discurs, el president del Congrés, Jesús Posada, ha demanat als diputats col·laboració, i des del Senat, Pío García-Escudero s'ha compromès a facilitar la reforma de la cambra.

RedaccióActualitzat
En acabar la sessió de constitució de la cambra baixa, Posada, ja com a president del Congrés, ha apel·lat al diàleg i al consens perquè els partits busquin solucions compartides per fer front als "greus problemes" amb què comença la desena legislatura de la democràcia. "Són moments difícils; hi ha greus problemes que hem d'intentar resoldre i els ciutadans esperen de nosaltres esforços generosos per afrontar-lo".

Per fer front a la conjuntura actual, ha manifestat que aquesta feina no pot ser només d'un grup "per nombrós que sigui", sinó de tots, i ha citat precedents en què hi ha hagut aquest consens, com en l'etapa de la Transició.

Després de retre homenatge als seus predecessors al càrrec, Posada ha agraït la confiança dels diputats i ha manifestat que el jurament i promesa de la Constitució feta per tots els càrrecs electes suposa un "compromís ètic amb els valors de la convivència". Uns valors que representen llibertat, igualtat, justícia i el pluralisme polític.

Finalment, s'ha fet seves unes paraules que ja va pronunciar Federico Trillo quan va obrir la legislatura del 1996. "La Constitució no ha estat només el nostre punt d'arribada; ha de ser el nostre punt de partida i penso que també ha de ser de trobada."

García-Escudero es compromet a facilitar el diàleg per reformar el Senat

Pío García-Escudero s'ha compromès a facilitar el diàleg entre els grups parlamentaris per reformar el Senat per tal de fer efectiva "en la seva totalitat" la funció de representació territorial que li atorga la Constitució. En el seu discurs d'investidura, el president del Senat ha recordat que la Constitució dóna a la cambra alta una estreta relació amb l'estat de les autonomies, que "s'ha materialitzat plenament" des del 1978, però no en el Senat.

En qualsevol cas, García-Escudero ha defensat rotundament el Senat, una institució, ha dit, que porta més de 15 anys i que ha complert "amb dignitat" i "fidelment" els preceptes de la Constitució.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut