Joe Biden parla amb la premsa als jardins de la Casa Blanca (Reuters/Evelyn Hockstein)

Per què Biden anuncia ara sancions contra colons que ataquen palestins a Cisjordània

La mesura té claus externes, però també claus internes, perquè és any d'eleccions presidencials i Biden aspira a renovar el càrrec

RedaccióActualitzat

Joe Biden, president dels Estats Units, ha anunciat sancions contra quatre colons israelians involucrats en actes de violència contra palestins de Cisjordània.

La mesura és una nova esquerda en la relació entre dos aliats històrics com són la Casa Blanca i el govern d'Israel.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja ha respost a l'anunci de Biden i ha defensat que és Israel qui persegueix els qui vulneren les lleis.

Per entendre per què aquestes sancions, apuntades parcialment a finals d'any, es materialitzen ara, cal tenir en compte claus externes, però també claus internes.

Joe Biden baixa de l'Air Force One a Florida per assistir a un acte amb donants de la seva campanya (Reuters/Kevin Lamarque)

No és casualitat que Biden les hagi anunciat justament aquest dijous: ho ha fet abans d'un acte de campanya a Michigan, un estat on viuen molts àrabs americans, que són votants vitals per als demòcrates i que estan molt descontents amb la gestió de la guerra a Gaza per part de la Casa Blanca.

Pel que fa a les claus externes, l'administració Biden tem que un augment de la violència contra els palestins a Cisjordània agreugi encara més el risc d'expansió del conflicte.

Un risc que també miren d'impedir en la seva resposta a la mort de tres soldats nord-americans, fa uns dies, en un atac amb dron a Jordània a prop de la frontera amb Síria, reivindicat per milícies proiranianes, però del qual l'Iran s'ha desmarcat.

Segons la BBC i la CBS, el govern dels Estats Units ja hauria aprovat una sèrie d'atacs contra interessos iranians a Síria i a l'Iraq, i no directament en territori iranià. Les mateixes fonts expliquen que els atacs duraran uns quants dies i que s'està esperant que les condicions meteorològiques siguin les idònies. 

El missatge és que cap atac contra tropes nord-americanes quedarà sense respondre.


Quatre colons, els primers sancionats

Les sancions a colons israelians arriben després que a Cisjordània, des del 7 d'octubre, hi han mort almenys 378 palestins, més d'una quarta part dels quals eren menors.

Almenys un dels morts, a més, era un adolescent de 17 anys, de nacionalitat palestina i nord-americana, abatut, en aquest cas, per les forces de defensa d'Israel.

Funeral per l'adolescent palestí i nord-americà mort per l'exèrcit d'Israel a Cisjordània (Reuters/Ali Sawafta)

També després que Washington, al desembre, va anunciar la seva intenció de prohibir l'entrada als colons considerats responsables d'atacs a civils palestins de Cisjordània. Uns atacs pels quals Biden es va mostrar públicament "alarmat" i va demanar que s'aturessin.

"Estan atacant els palestins en llocs on tenen dret a estar", va argumentar el president nord-americà abans d'exigir: "Han de parar, rendir comptes i parar immediatament."

Les primeres sancions es materialitzen ara, emparades per una ordre executiva signada per Biden aquest dijous, per actuar contra persones "que hagin perpetrat violència" o "que hagin participat en actes reiterats d'intimidació i destrucció de propietat", obligant al "desplaçament forçat de comunitats palestines".

Els EUA han identificat els quatre colons sancionats com David Chai Chasdai, Einan Tanjil, Shalom Zicherman i Yinon Levi, que veuran bloquejats tots els actius que puguin tenir en el país, des del qual tampoc no podran rebre cap transferència i al qual, a més, se'ls prohibeix entrar.

Chasdai va liderar uns disturbis a Huwara en què es va atacar civils palestins, un dels quals va morir, i es van cremar vehicles i edificis. Levi també va liderar els atacs d'un grup de colons a diverses comunitats palestines, on van cremar terres i destruir habitatges. Tanjil va atacar grangers palestins i activistes israelians amb pedres i pals, i va causar diversos ferits. Zicherman va atacar activistes israelians i en va ferir almenys dos.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsSíriaIranIraqJoe BidenGuerra a Gaza
Anar al contingut