Madrid

Patronal, sindicats i autònoms critiquen els pressupostos per la pujada de l'IVA

El govern espanyol ha aconseguit un fet insòlit: posar d'acord patronal, sindicats i autònoms. El motiu: el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2010 i, més concretament, la reforma fiscal, que comportarà un augment de l'IVA. Cap dels tres actors socials veu amb bons ulls els comptes presentats per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Cadascun té els seus motius, però coincideixen a destacar que la pujada de l'IVA serà nociva. La CEOE i els autònoms argumenten que l'augment dels impostos sobre el consum reduirà les compres i acabarà afectant les empreses. Els sindicats, en canvi, destaquen que el pitjor és que amb la pujada dels tipus indirectes es farà pagar més a qui menys té.

Actualitzat
Ni UGT ni Comissions Obreres veuen amb bons ulls el projecte de pressupostos per al 2010. Els sindicats majoritaris centren les seves crítiques en la reforma fiscal, que inclou la pujada de l'IVA. Asseguren que els comptes carreguen gran part de l'esforç en els treballadors i faran que els que menys tenen hagin de pagar més en tractar-se d'un impost directe i no subjecte a trams com l'IRPF.

El secretari d'acció sindical d'UGT, Toni Ferrer, ha considerat "insuficient" i "tímid" el paquet de mesures fiscals que conté el projecte de llei. Ferrer demana al govern que "revisi i reconsideri" el conjunt del sistema fiscal i faci una reforma basada en els principis de "progressivitat i equitat". Tot i això, valora positivament que els comptes "s'orientin" cap a la reactivació econòmica i la cohesió social.

Per la seva banda, el secretari confederal de Comunicació de CCOO, Fernando Lezcano, lamenta que la "major càrrega" de la reforma impositiva "segueix recaient en els treballadors, en comptes de les rendes més altes". Lezcano creu que està justificada una pressió fiscal més alta perquè cal mantenir les prestacions socials i augmentar els ingressos de l'Estat, però no entén per què ha de sortir de l'IVA.

Autònoms i CEOE temen per les empreses

La patronal i el col·lectiu d'autònoms també carreguen contra l'IVA, però per motius diferents. Argumenten que un IVA més alt farà disminuir el consum i afectarà les empreses. En concret, la CEOE tem pels sectors del comerç i el turisme.

La patronal valora positivament que s'elimini la deducció dels 400 euros de l'IRPF. Pel que fa a la rebaixa de 5 punts en l'impost de societats per a les pimes, la CEOE creu que l'executiu "ha perdut l'ocasió" de fer-ne una rebaixa "ambiciosa i àmplia". Els empresaris consideren que "és una llàstima" que la rebaixa no s'hagi ampliat a totes les empreses "que reinverteixin els beneficis per a premiar la creació d'ocupació".

Per la seva banda, la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) creu que la pujada d'impostos suposarà un llast a l'activitat econòmica que comportarà més tancaments de negocis i, per tant, un augment de l'atur. En un comunicat, els autònoms ressalten que les mesures del govern "cauran sobre l'esquena" dels autònoms i "dificultaran" que surtin de la crisi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut