Mig milió de persones clamen #NoTincPor a Barcelona

Un elogi de Federico García Lorca i un poema de Josep Maria de Segarra, llegits per Rosa Maria Sardà i Míriam Hatibi, i "El cant dels ocells" han tancat la manifestació

RedaccióActualitzat

Barcelona i Catalunya han homenatjat les seves víctimes i també tots els que van treballar per salvar vides i evitar més morts. Mig milió de persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació contra el terrorisme. Ha començat a les sis de la tarda i ha fet un recorregut lent pel passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça de Catalunya.

El lema de la marxa ha estat #NoTincPor, el crit que va néixer espontàniament després dels atemptats que van deixar 15 morts a Barcelona i Cambrils, i que ja ha esdevingut universal.

 

Els protagonistes han estat els professionals que van atendre les víctimes, i eren a la capçalera, a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer de Casp. Portaven la pancarta 75 persones, entre Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, policies locals de Cambrils, d'Alcanar i de Ripoll, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Protecció Civil i Bombers, a més de representants del Sistema d'Emergències Mèdiques.

També hi havia personal sanitari dels vuit hospitals que van atendre les víctimes (Vall d'Hebron, Hospital del Mar, Pere Camps, Sant Pau, Clínic, Germans Trias i Pujol, CUAP Sant Martí, Dos de Maig, Sant Joan de Déu, Sagrat Cor i Joan XXIII), així com forenses i professionals del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona i de la Creu Roja.

 

També hi eren presents membres de la comunitat musulmana i d'entitats veïnals, i empleats del servei de neteja i d'empreses i organitzacions que el dia de l'atemptat van tenir una actitud solidària, com taxistes i treballadors del centre d'atenció telefònica de Turisme i del Punt d'Informació de Turisme de Barcelona, així com d'El Corte Inglés, Hard Rock Café, Sfera i el sector hoteler.

Així mateix, hi havia representants de col·lectius vinculats a la Rambla, com els comerciants de la Boqueria, Amics de la Rambla, floristes, quiosquers, cambrers i personal de la Biblioteca de Sant Pau i de la Biblioteca de Catalunya.

Just després d'aquesta capçalera, també hi havia una representació de familiars de víctimes dels atemptats, així com una representació ciutadana que incloïa una delegació d'entitats que treballen per la pau, contra el racisme i en defensa dels drets humans, així com associacions de Ciutat Vella, entitats veïnals i ciutadanes i una representació d'agents econòmics.

 

Darrere seu, els representants polítics i institucionals. Amb Carles Puigdemont, Felip VI i Mariano Rajoy. El president espanyol i el rei han arribat en dos avions, i en un tercer ho ha fet la resta de l'executiu i líders de la majoria de partits polítics. També hi eren gairebé tots els presidents autonòmics i alcaldes d'arreu de l'estat.

Tant Mariano Rajoy com, molt especialment, el rei han estat escridassats pels assistents a la manifestació quan han arribat a passeig de Gràcia amb Gran Via per participar-hi. El rei i algunes autoritats han tornat a rebre una important xiulada al final de l'acte.

 

Els ciutadans han estat convocats als Jardinets de Gràcia i han baixat fins a la plaça de Catalunya.

El missatge de convivència ha centrat els parlaments de l'acte final, a la plaça de Catalunya. Ha estat breu i auster. Només dos textos, un elogi de Federico García Lorca i un poema de Josep Maria de Sagarra, tots dos referits a la Rambla i que van ser escrits l'any 35. L'un l'ha llegit Míriam Hatibi, de la Fundació Ibn Battuta, i l'altre l'ha interpretat l'actriu Rosa Maria Sardà. Després, dos violoncels han donat per acabada la manifestació amb "El cant dels ocells".

Quan s'ha acabat la manifestació, molta gent ha aprofitat per desplaçar-se fins a l'homenatge de flors i espelmes que espontàniament es va crear al mosaic de Miró a la Rambla.

 

Milers de flors i homenatge a la policia

Per acompanyar el "No tinc por" s'han repartit entre els participants 70.000 flors, vermelles, grogues i blanques, els colors de Barcelona. N'hi havia 50.000 de vermelles, 10.000 de blanques i 10.000 més de grogues.

L'Ajuntament de Barcelona va fer arribar la petició al Gremi de Floristes, que es va mobilitzar, juntament amb el Mercat de la Flor de Vilassar de Mar i Mercabarna Flor, per poder aconseguir totes les roses. Algunes han hagut de venir d'Holanda perquè a Catalunya no hi havia tanta reserva de flors.

Les roses s'han distribuït en 18 punts de la ciutat, però han estat els voluntaris d'Òmnium Cultural els encarregats de fer-les arribar a la manifestació i donar-les als participants.

 

Moltes d'aquestes roses han acabat en un nou homenatge improvisat a la policia catalana. Les furgonetes de Mossos i Guàrdia Urbana s'han omplert d'aquest ofrena, que se'ls ha fet per la seva feina el dia dels atacs i també els dies posteriors, per acabar amb l'amenaça terrorista.

 

Més de 170 entitats vinculades a la pau i la justícia social han convocat una concentració paral·lela una mica abans, a Rambla de Catalunya amb Aragó, per mostrar el rebuig a la presència del rei i el govern espanyol, que, diuen, actuen amb demagògia.

De Barcelona a tot el país

La capital és el centre de les mirades, dels records i dels homenatges, però no és l'únic punt del país on es fan actes pels atemptats. Ripoll també ha sortit al carrer aquesta tarda, amb un missatge molt emotiu de la germana d'un dels terroristes.

I, a Mollerussa, un centenar de persones s'han concentrat aquest migdia a la plaça de l'Ajuntament per expressar el rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils. L'acte l'ha convocat la Junta de Musulmans del Pla d'Urgell i hi han participat musulmans arribats de tots els pobles de la comarca, alguns del quals portaven cartells contra el terrorisme. Després de fer un minut de silenci, l'imam de la mesquita de Mollerussa ha destacat que atemptats com els de la setmana passada van en contra de l'esperit de l'islam.

 

A Valls, unes 400 persones, la majoria de la comunitat musulmana, s'han concentrat a la plaça del Pati, convocades per l'associació islàmica de la població, per rebutjar el terrorisme i clamar per la pau. A l'acte, en què s'ha fet sentir amb força el lema "No tinc por", hi han participat l'imam de Valls i altres membres de la comunitat, que han apuntat que els autors dels atemptats a Barcelona i Cambrils "no representen la religió musulmana".

Cambrils ja va sortir al carrer dissabte al vespre. Unes 16.000 persones van recórrer el centre de la població per rebutjar el terrorisme i homenatjar les víctimes. Amb el lema "Tots som Cambrils", es van viure moments molt emotius. La marxa va arribar fins al lloc on hi va haver l'atemptat i es va fer un gran reconeixement als cossos de seguretat i d'emergències que hi van intervenir.

A Lleida, les associacions musulmanes i comunitats islàmiques han encapçalat una marxa solidària pels carrers de la ciutat. També s'han fet concentracions a Reus i Tortosa.

Espanya, amb el lema "Tots som Catalunya"

També s'han fet mobilitzacions per la pau en altres punts d'Espanya coincidint amb la gran manifestació a la capital catalana.

Diverses entitats i representants polítics de Madrid s'han concentrat a la Puerta del Sol per rebutjar els atacs terroristes a Barcelona i Cambrils, encapçalats per diputats de Ciutadans.

 

Sota els lemes "No tinc por" i "Tots som Catalunya", organitzacions com la plataforma Retallades Zero també han convocat manifestacions en ciutats com Alacant, València i Castelló, al País Valencià; Vigo, a Galícia, i Logronyo, a La Rioja, a la mateixa hora que començava la marxa a Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut