Brussel·les

May es compromet a reconèixer els drets dels europeus amb cinc anys de residència

La primera ministra proposa que els europeus amb cinc anys de residència al Regne Unit mantinguin el seu estatus d'establiment permanent al país un cop es materialitzi el Brexit

Actualitzat

La primera ministra britànica, Theresa May, ha proposat als líders comunitaris que els europeus amb cinc anys de residència al Regne Unit mantinguin el seu estatus d'establiment permanent al país un cop es materialitzi el Brexit. Al Consell Europeu d'aquest dijous a Brussel·les, May ha revelat els seus plans per als ciutadans de la UE que viuen al país.

May ha aclarit que l'estatus britànic d'establiment el tindrà qualsevol ciutadà de la UE que acrediti haver viscut cinc anys al país en una data específica entre el moment d'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa (març de 2017) i el moment de l'adeu definitiu del Regne Unit, previst per al març del 2019. A aquestes persones se les tractarà com si fossin ciutadans britànics pel que fa a assistència sanitària, educació, beneficis i pensions.

Els ciutadans comunitaris amb menys de cinc anys de residència al país abans de la data acordada se'ls donarà temps per quedar-se fins que arribi a aquests cinc anys per poder obtenir l'estatus d'establiment. May creu que la data no pot ser anterior a l'activació del Brexit ni posterior a la sortida del país de la Unió. Ha assenyalat, però, que tots els ciutadans que arribin abans que el Regne Unit deixi la UE tindran l'oportunitat de regularitzar la seva situació segons les noves normes. Ha subratllat que no es demanarà a cap ciutadà de la UE que viu actualment de forma legal al Regne Unit que deixi el país en el moment de sortida de la UE.

 

Brexit: així serà la cronologia d'un divorci històric 

 

La primera ministra britànica ha insistit que la reciprocitat és vital i que totes dues parts han d'acordar els termes i crear certesa en les negociacions com més aviat millor.

Les seus de les agències a Londres, el novembre

En la cimera de Brussel·les, els líders dels altres 27 estats de la Unió Europea han acordat un procés de quatre fases que culminarà el mes de novembre per escollir les noves seus de l'Agència Europea del Medicament i l'Autoritat Bancària Europea, que abandonaran Londres, la seva seu actual.

La ciutat de Barcelona aspira a acollir l'Agència Europea del Medicament, per a la qual cosa ha proposat la Torre Agbar com a seu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut