Brussel·les

El Brexit, en marxa: la UE rep la carta que l'activa

May: "Tot i que marxem de les institucions europees, no marxem d'Europa"

RedaccióActualitzat

L'històric divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea ja està en marxa. La UE ha rebut la carta firmada per Theresa May que activa l'article 50 i dóna 2 anys per completar la sortida dels britànics del club comunitari, 44 anys després d'entrar-hi.

Ho ha fet a les 13.20 hores amb una imatge per la posteritat: l'ambaixador britànic a Brussel·les, Tim Barrow, entregant la carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk. El mateix Tusk ho ha anunciat a través de Twitter.

Després de rebre la carta que activa el Brexit, la UE ha lamentat la sortida del Regne Unit i s'ha declarat "preparada" per al procés. Ara, ha dit, se centrarà a arribar a acords per assegurar "una retirada ordenada". Tusk també ha dit que el bloc actuarà unit amb la prioritat de "minimitzar la incertesa" causada en el si de la UE.

May admet que el Regne Unit perdrà influència i es mostra disposada a col·laborar

Precisament, Theresa May, que compareixia a la mateixa hora al Parlament britànic, ha defensat també un Brexit ordenat. La primera ministra ha assegurat, però, que marxen de la Unió Europea, però no d'Europa:

"Tot i que marxem de les institucions europees, no marxem d'Europa. Continuarem sent un bon amic i aliat, un soci compromès, i posarem de la nostra part per assegurar que Europa pot protegir els seus valors i defensar-se de les amenaces en seguretat". 

May ha admès que la UE tal com la coneixem ara canviarà i que es tracta d'un precedent històric.

"És un moment històric; no hi pot haver marxa enrere. Marxem de la Unió Europea. Prendrem les nostres pròpies decisions i farem les nostres lleis. Prendrem el control de les coses que ens importen".

Amb tot, augura que el país millorarà després del Brexit.

"Els nostres millors dies estan per arribar. Hem de construir un Regne Unit millor".

Ara bé, és conscient que el Regne Unit perdrà influència, però es mostra disposada a col·laborar:

"Hem de col·laborar amb Europa en ciència, educació, lluita antiterrorista. Volem un Brexit ordenat. Sabem que perdem influència en les lleis europees però afrontem el diàleg amb intenció de cooperar".

Per la primera ministra britànica, l'objectiu és que la negociació sigui clara i ha anunciat que aquest dijous publicaran els seus plans. De tota manera, ja ha avançat que negociarà amb la UE com un "únic Regne Unit", però tenint en compte "els interessos de totes les regions".

La City demana un acord comercial semblant a l'actual

Per la seva banda, l'Ajuntament de Londres ha emplaçat el govern britànic a negociar un acord comercial amb la UE "el més semblant possible a la situació actual" i amb "accés recíproc als mercats". Per la City, és "essencial" que l'executiu de la primera ministra "obtingui un acord transitori al més aviat possible en les negociacions per oferir claredat i garanties a les empreses i consumidors" dels britànics i la UE.

Mai fins ara un país havia demanat sortir de la Unió.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut