Les banderes de la UE i el Regne Unit (Reuters)
Les banderes de la UE i el Regne Unit (Reuters)

Brexit: així serà la cronologia d'un divorci històric

RedaccióActualitzat

El Brexit s'ha posat en marxa. Theresa May ha comunicat oficialment a les institucions europees la voluntat del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea. Comença així un procés que no se sap del cert quan acabarà; es desconeix la data concreta del divorci entre els britànics i el bloc comunitari.

Aquestes són les fases del Brexit:

29 de març del 2017: El Regne Unit demana a la Unió Europea que apliqui l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix que un estat membre sol·licita voluntàriament abandonar la Unió Europea.

 

Això vol dir que el Regne Unit ja està fora de la Unió Europea?

No. El govern britànic i les institucions europees han de negociar a partir d'ara l'acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Mentrestant, el Regne Unit seguirà respectant els tractats i compromisos europeus però no participarà en la presa de decisions que afectin el bloc comunitari.

31 de març del 2017: El president del Consell Europeu, Donald Tusk, informarà els estats membres dels principals punts que les institucions europees han de negociar a partir d'ara amb el govern britànic perquè es materialitzi el Brexit.

Maig del 2017: Els 27, reunits en una cimera extraordinària, aprovaran el contingut d'aquests punts de l'acord del Brexit a negociar amb el govern britànic. Posteriorment, 20 dels 27 països membres l'han d'acceptar i haurà de ser ratificat pel Parlament Europeu. Serà llavors quan el negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, i el seu equip d'una vintena d'experts rebran el mandat per iniciar les converses amb el govern britànic.

 

Què han de negociar?

Un nou acord comercial perquè el Regne Unit deixarà d'estar al mercat comú europeu.

També han de pactar en quina situació queden els britànics residents en països europeus, i quins drets tindran els ciutadans comunitaris residents al Regne Unit. També quina serà la factura que Londres haurà de pagar pels seus compromisos pressupostaris amb Europa fins al 2020.

 

Quant durarà aquesta negociació?

Inicialment 2 anys, però es pot ampliar si el Regne Unit i els 27 països membres ho acorden.

Anar al contingut