Obrador de Can Pons, a Santa Susanna, al Maresme
Catalunya al dia

L'últim Sant Jordi amb roses catalanes? L'únic productor a Catalunya no hi veu futur

L'únic productor de Catalunya que encara en conrea explica que n'haurà de deixar de vendre per Sant Jordi perquè no pot competir amb els baixos preus de les que s'importen

Enllaç a altres textos de l'autor

Mireia Sala

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Aquest 23 d'abril pot ser l'últim amb roses catalanes a les parades. En les últimes diades, la venda de roses plantades aquí ja ha estat residual --menys de l'1% del total--, però tot apunta que l'any que ve ja no se'n vendrà ni una.

L'únic productor que encara conrea la rosa de Sant Jordi a Catalunya ha decidit reduir-ne encara més la producció i no vendre'n per Sant Jordi. Diu que no pot competir amb els baixos preus de les flors que arriben sobretot de Sud-amèrica.

Estem parlant de l'explotació Can Pons, de Santa Susanna, al Maresme. Aquesta pròxima diada vendran 50.000 roses, un 15% menys que l'any passat i, tal com explica un dels tres germans propietaris, Joaquim Pons, aquest serà --molt probablement-- el seu últim Sant Jordi: "Quedem nosaltres, que hem reduït producció".

"L'expectativa és que l'any que ve tornarem a arrencar un altre tros i ens quedarem amb una misèria de roses que ja no ofertarem per Sant Jordi."

Els germans Pons són els únics que encara conreen roses a Catalunya (Jordi Pujolar/ACN)

L'arribada de roses molt més barates d'altres països, sobretot Colòmbia i l'Equador, però també de Kènia i Etiòpia, fa que no puguin competir.

Joaquim Pons lamenta que --tot i arribar en avió-- les flors d'aquests països es poden vendre a preus molt més baixos que les d'aquí perquè als països d'origen la mà d'obra és molt més barata.


Una queixa compartida amb els pagesos

La mà d'obra barata als països d'origen no és l'únic problema. Igual que els pagesos, aquest productor critica que a Sud-amèrica i l'Àfrica no han de complir els estrictes requisits mediambientals que sí que s'exigeixen aquí.

Explica que els han prohibit molts productes fitosanitaris i que els obliguen a ensulfatar "amb uns productes que als bitxos dolents no els fan res". Això fa malbé bona part de la producció, sobretot a l'estiu, i han d'acabar llençant moltes roses, un fet que agreuja encara més la rendibilitat del negoci. 

Parada de flors a l'Equador, d'on provenen moltes de les roses que es venen aquí (Glòria Marín/3Cat)

El temps tampoc acompanya

Les raons econòmiques, però, no són l'únic motiu per abandonar la producció de roses. El canvi climàtic també té efectes en la producció d'aquesta flor, perquè la falta de fred fa que la tija sigui més curta i la copa més petita. 

El Mercat de Flor i Planta Ornamental preveu que aquest Sant Jordi es vendran 7 milions de roses, un milió més que l'any passat.

ARXIVAT A:
Sant Jordi
Anar al contingut