Nairobi

L'oposició keniana desconvoca les protestes contra Mwai Kibaki

La crisi originada a Kènia arran de la celebració de les eleccions i la reelecció de Mwai Kibaki com a president, sota sospita de frau electoral, ha acabat amb un balanç d'almenys 500 morts. El Comité Governamental ha reconegut aquesta xifra. La policia, però, eleva el número de víctimes mortals a com a mínim 600. El principal partit de l'oposició, el Moviment Democràtic Taronja, ha fet una crida als seus seguidors perquè no participin a la manifestació, prevista per dimarts, contra del president Kibaki.

Actualitzat
El líder opositor kenià, Raila Odinga, ha fet aquesta petició als seus partidaris des de la moderació i per donar una oportunitat al procés de mediació que ha de començar. Odinga seurà a la taula de negociació després que el govern hagi acceptat la participació del president de Ghana, John Kufuor.

A banda del principal partit de l'oposició, Mwai Kibaki té altres fronts oberts. Un d'ells és la societat de legisladors kenians, que demana la seva dimissió i la celebració d'uns altres comicis presidencials. Aquesta entitat considera que les votacions del 27 de desembre no són creïbles.

Paral·lelament, la Conferència Internacional per la Regió dels Grans Llacs Africans ha dit, en un comunicat, que alguns episodis dels aldarulls desfermats en aquest país s'assemblen a la neteja ètnica i al genocidi perquè s'han dirigit contra els més vulnerables.

A banda del mig miler de morts, hi ha més de 250.000 exil·liats. Aquests desplaçats són l'objectiu de l'ajuda humanitària que, després d'una setmana de conflicte, ha començat a arribar al país africà, tot i que amb comptagotes. Un primer comboi d'aliments, escortat per la policia, va sortir diumenge cap a Nairobi i Eldoret, dues de les ciutats on l'esclat de violència ha estat més intens. Amb aquestes ajudes, l'ONU espera poder alimentar 70.000 persones durant almenys quinze dies.
Anar al contingut