Rescat de refugiats en una illa grega
Rescat de refugiats en una illa grega
Ginebra

L'ONU alerta que hi ha 60 milions de refugiats i desplaçats al món

Cada dia 4.600 persones es converteixen en nous refugiats o desplaçats a causa de la guerra o la pobresa

RedaccióActualitzat

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats alerta que aquest any es batrà la xifra rècord de seixanta milions de persones a tot el món que es veuen obligades a marxar de casa.

Dit d'una altra manera, un de cada 122 habitants del planeta s'ha vist forçat a abandonar la seva llar i fugir a un lloc més segur, sigui dins del seu país o en un altre. Una dada que revela el fort impacte migratori que provoquen les guerres, els desastres mediambientals i la pobresa arreu del planeta.

Cada dia, prop de 4.600 persones es converteixen en nous refugiats al seu propi país o en altres territoris. La xifra supera amb escreix les previsions més pessimistes de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats.

El nombre de desplaçats interns i externs a causa dels conflictes bèl·lics, especialment el de Síria, ha augmentat un 5% aquest any i a més, el percentatge de refugiats que han pogut tornar a les seves llars amb condicions òptimes de seguretat s'ha reduït en un 20%.

1.000.000 de refugiats arriben per mar a la UE

Prop d'un milió de refugiats i immigrants han arribat aquest 2015 travessant el Mediterrani fins a Europa. Una travessia perillosa i que es fa sense les mínimes condicions de seguretat i ja ha costat la vida a 3.695 persones aquest any.

Només aquest mes de desembre han mort al Mediterrani 35 persones, entre elles dotze menors d'edat.

El país europeu que més refugiats ha rebut a les seves costes és Grècia, on han arribat gairebé 807.000 persones. A les platges italianes n'han arribat més de 150.000. Espanya ha rebut 3.845 refugiats i immigrants arribats des de l'Àfrica i uns 300 més han desembarcat a les costes de Malta i Xipre.

I és que malgrat l'empitjorament de les condicions meteorològiques i les baixes temperatures de l'hivern, centenars de persones s'arrisquen diàriament a passar pel mar des de la costa turca fins a Grècia. Dimecres passat, 4.300 persones van fer la travessia fins a l'illa de Lesbos.

Una dada sorprenent que es desprèn d'aquest informe és que el Líban és el país que més refugiats acull en relació a la seva població total. I és que aquest petit país del Pròxim Orient acull 209 refugiats per cada 1.000 habitants. Fet que demostra que gran part de la responsabilitat global en l'acollida dels refugiats l'exerceixen els països més propers a les zones en conflicte, països que estan en vies de desenvolupament.

Anar al contingut