La presidenta de l'FMI, Christine Lagarde (Reuters)
La presidenta de l'FMI, Christine Lagarde (Reuters)
Madrid

L'FMI demana a Espanya no vincular les pensions només a l'IPC

El Fons Monetari Internacional alerta que l'economia espanyola creixerà menys aquest any

RedaccióActualitzat

Galleda d'aigua freda del Fons Monetari Internacional (FMI) al govern espanyol. En el seu últim informe, l'organisme que presideix Christine Lagarde adverteix que Espanya entra ara en una etapa de menor creixement i amb més riscos.

El Fons Monetari rebaixa la previsió d'aquest any dues dècimes, fins al 2,5%, i augmenta la de dèficit, fins al 2,8%. Fa un mes i mig, l'FMI ja va revisar a la baixa la previsió de creixement.

De fet, l'organisme preveu una desacceleració de cara al 2019, amb un creixement previst del 2,2%, que baixaria a l'1,8% l'any següent i arribaria, progressivament, a l'1,75% a mitjà termini.

Nova alerta sobre les pensions

Marea de pensionistes davant l'Ajuntament de Barcelona (ACN)

Per aquesta raó, demana noves mesures d'ajust i que les pensions no es vinculin només a la inflació.

L'FMI admet que la societat ha posat en dubte els canvis que hi ha hagut en el sistema de pensions. Ara bé, alerta que, si el sistema de pensions es vincula a l'evolució de l'IPC sense preveure mesures compensatòries, la despesa per pagar els jubilats tindria una "trajectòria alcista pronunciada" que en posaria en risc la "viabilitat", com ja va alertar.

L'informe afegeix que serà "molt difícil" evitar una reducció de les prestacions en el futur si no hi ha canvis "fonamentals en les contribucions al sistema i en el mercat laboral".

Per augmentar els ingressos proposa reduir els productes que es beneficien de l'IVA reduït i apujar les taxes mediambientals.

Especial relacionat: Has pensat si tindràs pensió?

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
Anar al contingut