Les pensions es tornaran a apujar d'acord amb l'IPC

Principi d'acord del Pacte de Toledo per tornar a l'escenari d'abans de la reforma del PP, però sense concretar com s'aplicarà

Actualitzat

Les pensions tornaran a revaloritzar-se en funció de l'IPC, perquè els pensionistes no perdin poder adquisitiu. Això, almenys, és el que recomanen la majoria dels partits a través de l'anomenat Pacte de Toledo.

Després de gairebé dos anys de negociacions, els portaveus parlamentaris de la comissió del Pacte de Toledo han arribat a un principi d'acord amb un ampli consens. Tot i això, encara s'ha d'adoptar de manera oficial.

De fet, els partits no concreten com s'aplicarà. El debat dels últims mesos ha estat si les pensions s'havien d'actualitzar sempre amb l'IPC o s'havien de tenir en compte circumstàncies com crisis econòmiques. També s'havia plantejat que les pensions més altes tinguessin una actualització menor en determinats casos.

La proposta passa per retornar a l'escenari del 2013. Això vol dir invalidar la reforma que el Partit Popular va tirar endavant en solitari, una reforma que va suposar deslligar l'actualització de les pensions de l'IPC i que s'ha traduït en increments del 0,25% els últims anys. El PP va aprovar una pujada de les pensions del 0,25% anual mentre la Seguretat Social estigués en dèficit, un dels principals motius de protesta del col·lectiu de pensionistes i dels sindicats.

 

Mercè Perea, portaveu socialista al Pacte de Toledo, ha considerat que es torna a un escenari que no s'hauria d'haver abandonat:

"S'ha arribat a un acord de consens, de tornar al punt on ens vam quedar, que va ser aquella reforma del 2013 que no s'hauria d'haver produït, i és tornar un altre cop a vincular les pensions a l'IPC."

Aina Vidal, d'En Comú Podem, s'ha mostrat prudent però ha aplaudit la música del principi d'acord:

"Les que per nosaltres havien estat fins ara línies vermelles han desaparegut. No es diferencia entre pensionistes, que ens semblava un matís absolutament miserable."

 


Per ara, ERC és l'única de les formacions del Pacte de Toledo que no ha firmat el principi d'acord. El portaveu republicà en el pacte, Jordi Salvador, defensa que necessiten analitzar-lo per veure si es garanteix que no hi haurà pèrdua de poder adquisitiu:

"Estem estudiant aquest document, per acabar de firmar-lo, si pot ser. Volem parlar amb advocats i ens fa falta més temps per saber si queda garantit o no."

 

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha destacat que és un pacte "de mínims", però ha posat en valor els punts d'acord entre els partits:

"Estem d'acord que s'ha de garantir el poder adquisitiu dels pensionistes. Estem d'acord que la inflació és el principal risc econòmic al qual han de fer front els pensionistes."

I el portaveu del PP al grup que assessora el govern espanyol sobre les pensions, Gerardo Camps, ha remarcat que encara no està tot lligat:

"Això és un preacord d'una recomanació. Ens ens queden bastants més per discutir i debatre."

Aquest és el text del principi d'acord:

 

L'acord del Pacte de Toledo by Moderador Noticies Web on Scribd

 

La comissió segueix, així, la recomanació aprovada el 2011 pel mateix Pacte de Toledo, que instava a actualitzar les pensions segons la inflació i considerava essencial recuperar la confiança en la ciutadania.

Aquesta recomanació formarà part del conjunt de mesures que el Pacte de Toledo redactarà per garantir la sostenibilitat del sistema de la Seguretat Social, i s'hauran de debatre i votar al ple del Congrés.

Els pensionistes, un altre cop al carrer

 

 

En els últims mesos s'han repetit les protestes dels pensionistes per demanar pensions dignes i que s'actualitzin en funció de l'índex de preus al consum. De fet, aquest mateix dimecres han tornat a les portes del Congrés dels Diputats.

A diferència de la setmana passada, aquesta vegada la policia ha permès que els manifestants s'acostessin fins a l'entrada principal, a la porta dels lleons.  

Interactiu relacionat: Has pensat si tindràs pensió?

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut