Toc d'alerta de l'FMI: lligar les pensions a l'IPC pot fer perillar el sistema

Actualitzat

En el seu informe sobre l'economia espanyola, el Fons Monetari Internacional ha alertat sobre l'acord del Pacte de Toledo per tornar a vincular les pensions a l'evolució de l'IPC. Segons l'FMI, un ajust "ad hoc" de les prestacions podria "fer perillar la sostenibilitat financera del sistema".

L'organisme adverteix el govern espanyol que recuperar l'IPC per actualitzar les pensions hauria d'anar acompanyat d'altres mesures "estructurals" per compensar-ho. I proposa, per exemple, incrementar la cotització mínima dels autònoms o bé elevar les cotitzacions màximes per obtenir més ingressos.

Especial interactiu: Has pensat si tindràs pensió?

Defensa de la reforma laboral

L'FMI defensa també l'última reforma laboral, i creu que "resulta crucial preservar-ne l'esperit", com, per exemple, la prevalença dels convenis a nivell d'empresa sobre els sectorials. També destaquen que s'ha aconseguit una "flexibilitat" de salaris que ha ajudat a recuperar competitivitat i llocs de treball.

Alerta sobre el dèficit

Respecte als pròxims pressupostos, l'informe creu que l'increment d'ingressos -via nous impostos- pot ser una bona via a mitjà termini, però que també cal tenir en compte mesures alternatives per retallar despesa per assegurar quadrar els comptes. L'FMI creu que bona part de la millora dels números públics s'explica pel bon cicle econòmic, i assegura que caldria més esforç estructural, reduccions de despesa permanents.

Demanen, però, que aquestes retallades vagin acompanyades de mesures per reduir desigualtats socials, promoure l'ocupació en els joves i també la innovació econòmica.

Creixement frenat

Les previsions de l'FMI avisen també d'un cert alentiment de l'economia. Consideren que el pic del cicle econòmic ja s'ha assolit, i que ens els pròxims anys el creixement serà més moderat.

Pronostica un creixement del 2,7% aquest 2018 i un 2,2% l'any que ve. Més moderat, però, en qualsevol cas, encara per damunt de la mitjana europea.

ARXIVAT A:
PensionsPressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut