Madrid

L'"escolta, Espanya" de Montilla

El president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat a Espanya que escolti Catalunya. El poema de Joan Maragall, l'avi de l'expresident, torna a servir de metàfora per explicar les relacions entre Catalunya i Espanya, ara en boca de Montilla, que ahir advertia des de Madrid que si continuaven els cops de bastó contra Catalunya el perill d'allunyament podria ser irreversible. Les advertències del president, però, no semblen esperonar els poders de Madrid després que la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, se sorprengués de veure tants fotògrafs al Fòrum Europa, on va coincidir amb Montilla. Els diaris de l'Estat tampoc no creuen que n'hi hagi per tant.

Actualitzat
Les paraules del president Montilla, ahir a Madrid, en què alerta de la creixent desafecció de Catalunya no han tingut pas el ressò que s'esperava. Si més no, als mitjans de la capital espanyola, que prefereixen entrar en l'enfrontament partidista, permanent, històric i cansat entre els dos grans partits estatals sobre l'11-M, encara. I sobre la crisi del Tribunal Constitucional. Aquí sí que Montilla hi ha trobat el seu forat, perquè les paraules que li recullen són les que fan referència a les tendències colpistes de la dreta espanyola. Un colpisme que ara, en plena democràcia, s'intentaria per la via judicial.

Però en plena crisi ferroviària i d'infraestructures, a qui havien de sacsejar les paraules de Montilla era a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, present també a la conferència del president català. Montilla va reiterar que els governs no demanaven dimissions, però la seva constatació sobre l'estat d'ànim de "cabreig, recel, escepticisme i pessimisme" dels catalans semblava un toc d'atenció. Álvarez, però, se'n va desentendre i fins i tot es va sorprendre que provoqués tant de "morbo" captar una fotografia d'ella amb Montilla.

Sí que, en canvi, l'advertència del president ha estat molt ben acollida a Catalunya. Tots els diaris ho destaquen com a gran notícia. Totes les informacions coincideixen a descriure l'advertiment seriós destinat al conjunt d'Espanya. Les valoracions i editorials coincideixen a subratllar que el president català està adoptant el to clàssic del pujolisme, que es podria resumir en la frase feta que qui avisa no és traïdor.

No passa el mateix amb la resta dels partits catalans. Des de l'oposició, Convergència i Unió i el PP català han tret legitimitat a la crítica de Montilla, al qual li retreuen que no doni exemple del que reclama. El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, diu que mentre no s'aconsegueixi tornar a fer les coses ben fetes, a la resta d'Espanya no se'ns respectarà com se'ns havia respectat abans. Els socis de govern de Montilla han aplaudit les seves paraules a Madrid, tot i que Esquerra Republicana va anar més enllà, tot afirmant que els catalans ja estan cansats d'Espanya.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut