Madrid

Montilla adverteix d'un allunyament irreversible d'Espanya si l'Estat no s'implica amb els catalans

Catalunya no pot rebre més cops de bastó si no es vol intensificar la desafecció dels ciutadans pel que fa a la política. És un dels missatges que es poden extreure de la conferència que aquest dimecres al matí ha pronunciat el president de la Generalitat, José Montilla. Ho ha fet, a més, des de Madrid, al Fòrum Europa, davant empresaris i polítics. Montilla ha reprovat les actituds anticatalanes, que contribueixen, diu, a un allunyament irreversible de Catalunya. Els exemples que han servit al president per il·lustrar els seus arguments han estat el procés estatutari i la crisi ferroviària i d'infraestructures.

Actualitzat
En plena polèmica per la crisi ferroviària i de les infraestructures en general a Catalunya, el president de la Generalitat, José Montilla, és de visita a Madrid, on participa en diversos actes. Aquest matí ja ha pronunciat una conferència al Fòrum Europa davant d'empresaris, representants de diferents sectors econòmics  i polítics.

Montilla ha centrat bona part del discurs en l'actual estat d'ànim de la societat catalana, que ha dit, textualment, que és de "cabreig, recel, pessimisme i desafecció", i ha reclamat que Catalunya necessita respostes que vagin més enllà del to d'una campanya electoral.

En concret, reclama que Espanya compleixi amb Catalunya en matèria d'infraestructures i amb l'Estatut, i sosté que si no ho fa només contribuirà a augmentar la desafecció. La poció màgica per evitar aquest fenomen incumbeix, segons Montilla, els poders de Madrid i també els partits de l'oposició, a qui ha retret que no presentin propostes pel que fa a la crisi de les infraestructures a Catalunya. Diu que el govern català no pot demanar dimissions al govern espanyol.

El capítol de les infraestructures ha tingut un pes important en el discurs de Montilla, però el president no ha volgut deixar al calaix una altre tema espinós: el procés estatutari. Ha demanat que l'estat compleixi amb l'Estatut i ha criticat el recurs del PP presentat al Tribunal Constitucional contra el text, que en altres ocasions ha qualificat de "cop d'estat institucional". En l'àmbit de l'Estatut i de la política lingüística, Montilla també ha demanat que s'acabin els atacs a Catalunya des de Madrid.

Segons el mateix president, les reivindicacions de Montilla i dels catalans no s'han d'entendre com una deslleialtat. Aquesta actitud exigent no té l'objectiu d'atacar el govern espanyol, i diu que si s'entén així també s'afavoreix l'allunyament irreversible de Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut