Agents dels Mossos la matinada de l'1 d'octubre a l'escola Reina Violant, de Barcelona (Reuters)
Agents dels Mossos la matinada de l'1 d'octubre a l'escola Reina Violant, de Barcelona (Reuters)
Barcelona

L'Audiència Nacional ordena als Mossos identificar els agents de l'1-O

A petició de la Fiscalia, la jutge que porta la causa contra el major Trapero per sedició demana informació de quins agents van actuar i què van fer per impedir el referèndum

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha ordenat als Mossos d'Esquadra que identifiqui els 9.000 agents que van formar part del dispositiu de l'1 d'octubre. A petició de la Fiscalia, la jutge Carmen Lamela vol que la policia catalana aporti dades com el número professional dels agents (TIP) i les explicacions de què van fer per impedir el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional. 

La petició s'emmarca en la causa oberta contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per sedició, arran de la concentració del 20 de setembre davant de la conselleria d'Economia.

 

La Fiscalia va demanar presó per a Trapero, que finalment la jutge va deixar en llibertat, però amb el passaport retirat i l'obligació de comparèixer quinzenalment i d'estar localitzable

La intenció de la Fiscalia és ampliar la causa fins a l'1 d'octubre i que es jutgi la suposada passivitat dels Mossos el dia 1. 

A l'atestat de la Guàrdia Civil hi ha 41 vídeos d'agents que volen identificar per aquesta suposada inacció.

Entre les dades que es demanen hi ha tant les dels comandaments com les dels agents als col·legis. Volen saber quins es van tancar i quins no, els motius, quines identificacions es van fer i si van demanar suport a la sala de control.

En paral·lel, la Divisió d'Afers Interns dels Mossos ha demanat als agents que van participar en el dispositiu que, de forma urgent, facin un informe breu en què expliquin amb detall totes les actuacions que van dur a terme. En alguns casos, els atestats no deixen la informació prou clara i per això se'ls demana que l'ampliïn. 

Amb totes les dades, els comandaments faran un atestat que es remetrà a l'Audiència Nacional. 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut