Barcelona

Laporta proposa una gran coalició dels partits catalanistes per la independència

L'expresident del Barça Joan Laporta ha concretat una mica més el seu futur polític: proposa una candidatura unitària per a les eleccions de la tardor on s'integrin partits catalanistes com CiU, ERC o Reagrupament. La coalició es diria Solidaritat Catalana per la Independència. Laporta ha presentat la proposta acompanyat del jurista Alfons López Tena i el diputat d'ERC Uriel Bertran.

Actualitzat
Recollir l'esperit de la coalició Solidaritat Catalana, que es va formar el 1906 i que un any més tard va aconseguir un gran èxit electoral, en una altra gran coalició integrada pels partits sobiranistes, que ara es diria Solidaritat Catalana per la Independència. Aquest és el plantejament de Joan Laporta, que aquest dimarts ha donat més detalls de la seva aposta política, després d'haver anunciat la creació del partit Democràcia Catalana

Laporta ha presentat la proposta de coalició en una roda de premsa en què l'acompanyaven el jurista i director del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, i el diputat d'ERC i portaveu de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran.

Diu Joan Laporta que, després de la sentència del Tribunal Constitucional, el futur de Catalunya passa per emular aquella Solidaritat Catalana i unir-se per proclamar la independència. La seva crida la dirigeix explícitament a CiU, ERC i ICV-EUiA, a més de les CUP, Reagrupament, Democràcia Catalana i altres organitzacions independentistes.

El principal objectiu de la coalició després de les eleccions, segons ha explicat Laporta, seria proclamar la independència i després sotmetre-la a referèndum. No s'han fixat terminis per aconseguir ni la candidatura unitària ni la independència. 

L'expresident del Barça ha assegurat que no té cap ambició personal de liderar la hipotètica llista i que, en tot cas, els encarregats d'elaborar-la seran els partits que se sumin al projecte.

Laporta ha justificat la coalició com a resposta a la sentència del TC, que ha suposat "un espoli i empobriment democràtic i econòmic" de Catalunya. També s'ha mostrat convençut que "l'esperit de la protesta", en referència a la manifestació massiva del 10-J, "es recull en aquesta proposta". 

La iniciativa de la Solidaritat Catalana per la Independència s'estendrà a tot el territori mitjançant la constitució d'"assemblees locals" de ciutadans que s'adhereixin al manifest que han presentat, seguint el camí de les consultes independentistes que s'han organitzat en més de 500 municipis catalans sota la tutela de coordinadores locals.

Ciutadans ha carregat amb duresa contra la proposta de candidatura perquè considera "colpista" aquesta iniciativa. Mentre que la Generalitat no hi opina, un alt càrrec del govern, el delegat a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, ha abraçat la proposta de coalició.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut